Никаква изненада - Пламен Георгиев е новият председател на мегаоргана "Антикорупция". Парламентът го избра да оглави коомисията със 148 гласа "за", 66 - "против" и 4 "въздържал се".

Георгиев бе номинация на ГЕРБ и " Обединени патриоти", с подкрепата и на ДПС. Това бяха и депутатите, гласували за него. Другият кандидат - Николай Николов, посочен от БСП, от самото начало бе ясно, че няма никакъв шанс срещу фаворита.

Въпреки че изборът бе отдавна предизвестен, дебатите се оказаха ожесточени. От левицата решиха да припомнят случки от биографията на Георгиев - от времето, когато е бил прокурор, а не председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, какъвто бе досега. Кристина Сидорова от БСП припомни как Георгиев е прокурорът, замесен в случая "Ало, Ваньо" с изтеклите разговори между вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов. В разговора ставаше дума за Михаил Михов - по-известен като Мишо Бирата - от думите на Борисов се разбираше, че трябва да се прекрати митническа проверка на обект на Михов, защото такъв ангажимент бил поет към тогавашния президент Георги Първанов. 

Новият шеф на комисията "Антикорупция" е прокурорът, поискал подслушването на Ваньо Танов. Пак Георгиев е човекът, по чието разпореждане записите от специалните разузнавателни средства в последствие са унищожени. 

След този случай Пламен Георгиев бива назначен за зам.-министър на правосъдието в първия мандат на Бойко Борисов. 

Социалистите попитаха още дали Георгиев е оказвал натиск върху вещото лице по делото за "Софийски имоти", в което бяха обвинени 40 човека и след това оправдани.

От ГЕРБ не останаха длъжни на БСП и Цветан Цветанов нападна кандидата на социалистите за "Антикорупция" Николай Николов. Управляващите обаче му откриха само един грях - че е бил някога общински съветник от БСП в Ловеч. В това обстоятелство от ГЕРБ откриха, че Николов е бил "стимулиран и толериран от партията". 

Филип Попов от левицата обаче припомни на Цветанов, че човек може да стане общински съветник, след като хората гласуват за него, докаго Пламен Георгиев за нищо не е избиран - само е бил назначаван на различни постове от ГЕРБ.

Неясно защо, дебатите минаха през битието на Корнелия Нинова и твърденията на ГЕРБ, че е била в кабинета "Костов". Което не е съвсем вярно. Цветанов намеси и името на омбудсмана Мая Манолова - така и не се разбра в каква връзка. 

В края на дискусията се намеси Йордан Цонев от ДПС. Заради качеството на дебата и това, че председателката Цвета Караянчева позволява да се води подобен разговор. 

Последва гласуването. С предизвестен край.

След това Георгиев коментира в кулоарите на парламента:

"Защо се пропуска, че по дело, по което работих, е единственият политик, вкаран в затвора - Митхат Табаков. Беше му свален имунитетът и лежа ефективно в затвора за корупция във връзка с обществени поръчки", отбеляза той.

И изтъкна работата си по досъдебното производство срещу Ваньо Танов, но подчерта, че няма нищо общо с проверката за разговора между него и Бойко Борисов.

"Такъв разговор не съм чул и няма как да го чуя. Обясних го, беше извършена проверка и всички установиха, че няма никакви нарушения във връзка с воденето на делото до момента, в който съм наблюдаващ прокурор“, изтъкна той.

Георгиев още не може да назове евентуални членове на комисията, но има "визията" за това кои ще предложи.