Във вторник е имало нова среща между Министерството на правосъдието и протестиращите от двете дирекции - "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", но тя е завършила безрезултатно. Това каза министър Цецка Цачева по Нова тв по повод протестите на служителите.

Диалогът ни с тях продължава, но във всеки един момент става дума за пари, каза министърката.

Тя припомни исканията, които ги разделят: 20% върху заплатите, увеличение на персонала за този наистина "непривлекателен" труд (по думите на самата министърка) и приравняване добавките като в МВР.

Според министъра всеки на нейния пост може да се простира само в средствата, определени му в държавния бюджет. 

Цачева пак напомни, че имала среща с министър Владислав Горанов, след която е предложено: освен първите 5 процента, които служителите са получили на 1 януари, нови 6 млн. лв., което прави още малко над 5%. По нейните сметки това означава от 1 януари близо 11 на сто увеличение.

Онова, което е възможно, сме го направили. Ако някой може да ми предложи алгоритъм в рамките на средствата, с които разполагам, как да дам 20%, ще го направя, зарече се тя.

Според Цачева съпротивата срещу промените на ГЕРБ в НК е неоснователна, но няма пречка в НС и правната комисия отново да се преценят и другите становища. (Най-общо казано, понятието "длъжностно лице" - що се касае до носене на наказателна отговорност по НК, вече да се приравни и в частния сектор, а не само както досега - в държавния, б.р.)

Според критиците проектът, който вече е в НС, ще позволи всеки длъжник да бъде третиран като престъпник, а властта в лицето на прокуратурата влиза във война с пазарната икономика и правата на частния бизнес. 

"Страховете са неоснователни. Законопроектът е предложен в изпълнение на анализа, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура", поясни Цачева.

Тя цитира доклада, според който: "Чл. 282 от НК (длъжостно престъпление, б.р.) трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества и други подобни. Корупционните престъпления следва да се пролагат за длъжностните лица в частния сектор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции", смята тя.

"Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот, от пазарни взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение при две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това деяние", категорична е Цачева. 

Министърката изказа мнение за казуса с пловдивския лекар, застрелял крадец, и последвалото искане за промяна на законодателството. Според нея не е добра практика от конкретен повод да се тръгва към промяна в законите.

„В този конкретен пример държавата е длъжна да реагира, но само с промяна на действащите закони не бихме постигнали голямата цел, която е домовете на гражданите да бъдат надеждно защитени”, изтъкна тя и допълни, че на първо място трябва да се вземат мерки срещу битовата престъпност.

„Съставена е работа група към Министерството на правосъдието”, уточни тя, като допълни, че поканените представители на ВСС, Главната прокуратура и няколко неправителствени организации са отказали да се включат в групата с аргумента, че сегашните закони функционират достатъчно добре. Засега представители са изпратени от ВКС и Висшия адвокатски съвет.