Всеки руснак, който улесни, изпълни или подпомогне антируски санкции на територията на Русия, ще бъде подведен под наказателна отговорност и го грози реална заплаха от 4 години години затвор.

 

Международната общност в лицето на ЕС, САЩ, Канада и др. наложи санкции срещу Руската федерация за първи път през пролетта на 2014 г. заради анексията на Кримския полуостров, а по-късно и заради сепаратисткия конфликт в Източна Украйна. Оттогава те са неизменно удължавани, а в отговор Русия наложи контрасанкции. 

На 23 юни т.г., в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, изтичат европейските санкции срещу Русия - и от България зависи удължени или прекратени ще бъдат. Срещу високопоставени руски чиновници и бизнесмени отскоро също са наложени санкции, свързани с аферата "Скрипал" - отровения във Великобритания бивш руски шпионин Сергей Скрипал.

Държавната дума вече е подготвила законопроект за целта, съобщи агенция "Интерфакс". Проектът за изменения и допълнения на руския Наказателен кодекс предвижда нов член - "Ограничаване или отказ от извършване на обичайните бизнес операции, за да улесни изпълнението на ограничителните мерки, наложени от чужда държава, обединение на чуждестранни държави или международна организация". 

По този член се предвижда наказателна отговорност за лица, осъществили такъв отказ по отношение на субекти на Руската федерация, местни власти, регистрирани в Русия юридически лица и руски граждани, както и контролирани от тях структури и лица в рамките на антируските санкции. Такъв отказ ще се наказва с глоба до 600 000 рубли (около 8111 евро) и лишаване от свобода до 4 години.

Вторият текст от законопроекта предвижда наказателна отговорност за извършване от страна на гражданин на Русия на умишлени деяния, включително предоставянето на информация, която улеснява въвеждането на ограничителни мерки от чужди държави или структури. За това се предвижда глоба до 500 000 рубли (6787 евро) и лишаване от свобода до три години.

Освен наказателна ще има и административна отговорност за "помагачите" на антируските санкции. Законопроектът за промени в руския НК е внесен от лидерите на всичките четири парламентарни групи, както и от председателите на Думата и на Съвета на федерацията Вячеслав Володин и Валентина Матвиенко и първото му четене е планирано за утре, 15 май.

Междувременно стана ясно, че руското правителство подпомага с парите на данъкоплатците засегнати от санкциите заради аферата "Скрипал" руски олигарси и компаниите им. За това призна и.д. министър на финансите Антон Силуанов, но отказа да назове конкретната сума. Средства са били отпуснати на групата "Ренова" на бизнесмена Виктор Векселберг, кредитна подкрепа ще получат и "Русал" и ГАЗ. 

Санкциите не притесняват руснаците, установи "Левада център"

Около 80% от руснаците не виждат особени проблеми за себе си и за семействата си заради санкциите, наложени от Запада върху страната, става ясно от данните от проучване на "Левада център".

На въпрос дали "санкциите на западните страни по отношение на Русия създадоха проблеми за вас и вашето семейство", 33% от анкетираните отговарят отрицателно, 45% съобщават за незначителни проблеми. Три процента от руснаците заявяват, че поради ограничителните мерки "много сериозни проблеми" са се появили в живота им, 15% описват резултата от западния натиск като "доста сериозни проблеми".

26% от респондентите казват, че санкциите на Запада "изобщо не ги безпокоят", 42 на сто - че натискът върху Русия "не ги безпокои особено". Изследването е било проведено на 20-24 април, представителна извадка, сред 1600 граждани и жители на села в 136 населени места в Русия.