Зам.-министърката на социалната политика Росица Димитрова, която нашумя покрай самолетния си билет от над 8000 лв. до Ню Йорк, нямала никаква вина за случилото се. Срещу нея обаче заработил "сценарий" и имало "атаки" - затова не й останал друг ход, освен да подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов да я е приеме.

Това се разбра от думите на председателя на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова тв. Той защити изцяло Димитрова, макар да декларира, че "не е запознат с детайлите". Двамата обаче се познавали, откакто той се занимава с политика, защото дамата е от Велико Търново, а това е и избирателният район на Цветанов. Бившата зам.-министърка - по решение на министър Бисер Петков, три дни преди датата трябвало да замине за конференцията в САЩ и да я съпредседателства, обясни още незапознатият с детайлите Цветанов. Той разкри още, че Димитрова не е спала в "луксозен хотел" в Ню Йорк, а в "общежитието на българското консулство".

Ден по-рано и Валери Симеонов защити зам.-министърката.

Росида Димитрова ще бъде назначена като съветник в политическия кабинет на вицепремиера Валери Симеонов, който в ресорите си има и социални дейности, стана ясно още от думите на Цветанов. Това вече е било уговорено и със самия Симеонов, и с премиера Бойко Борисов. 

Цветан Цветанов обяви още, че с майките на деца с увреждания "има постоянен диалог" и се търсят "най-добрите политики". Не стана съвсем ясно защо тогава според Цветанов протестите продължават. Той обаче повтори, че държавата е стабилна, има растеж, но има и недофинансирани сектори, защото трябва да се търси баланс.

По вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" за провала в сектора "Сигурност" Цветанов коментира:

"Това е част от системата на БСП да искат вот на недоверие и преди, и след европредседателството. Следващите вотове сигурно ще са преди европейските и преди местните избори догодина. Мотивите на БСП обаче не отговарят на желанието и амбициите, които има БСП." 

По думите му в мотивите на левицата "има много неистини". Те обаче не бяха назовани - очаква се да бъдат чути в пленарната зала във вторник, когато ще са дебатите. 

Цветанов изброи "мерките", предприети от властта в името на сигурността - например нулев миграционен натиск, за 1 година има назначени 1675 служители с полицейски функции при освободени 613, 630 полицейски патрула, които обикалят в малките населени места... Той се впусна и в спомени за времето, когато бе вицепремиер и министър на вътрешните работи.