Европейската комисия предупреди, че фермерите, пострадали от руските наказателни мерки, не могат да очакват незабавни финансови компенсации. В момента все още се прави анализ на обхвата на забраните и потенциалните последици от тях, както и оценка "продукт по продукт" какви възможности може да бъдат намерени на други пазари, съобщи БНР

Говорителят на Еврокомисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уайт обяви, че въпросът ще се обсъжда в четвъртък на експертно ниво с представители на страните–членки. Дотогава щяло да има по-пълна картина на ситуацията, но въпросът за евентуалните компенсации ще отнеме повече време.

Все още смятаме, че е твърде рано да обсъждаме конкретни суми. Няма да пристъпваме към незабавни мерки – имаме налице нужните механизми, можем да подкрепим фермерите, ако има проблеми, но първо трябва да направим анализ на потенциалния ефект, подчерта говорителят.

Уайт припомни, че според новите правила за селскостопанската политика Комисията разполага с повече гъвкавост и с повече възможности да подпомогне фермерите при пазарни кризи, ако се прецени, че има основание за това. 

Вчера министърът на земеделието и храните Васил Грудев изпрати писмо до своя италиански колега Маурицио Мартина с искане за свикване на извънредно заседание на Европейският съвет по земеделие и рибарство до своя италиански колега Маурицио Мартина, президент на съвета. Горещата тема ще бъде забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните-членки на Европейския съюз, както и компенсирането на производителите, които ще бъдат засегнати от ембаргото.

Според Грудев санкциите на Русия ще се отразят отрицателно българските производители, както и на европейското земеделие като цяло. Към искането на министъра на земеделието и храните се присъединиха и неговите колеги от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония.