Иран ще позволи на частни компании да изнасят петрол, което е част от стратегия за противопоставяне на американките санкции, съобщи днес иранският първи вицепрезидент Есхак Джахангири, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА.

Иран търси начини да продължи да изнася петрол, както и други мерки, за да се бори със санкциите, след като САЩ призоваха съюзниците си да спрат вноса на ирански петрол от ноември. Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от иранското ядрено споразумение, по силата на което през 2015 година бяха отменени повечето западни санкции. Останалите страни по споразумението, предимно от ЕС, обявиха, че ще се опитат да спасят договора, а това означава да продължат да търгуват с Иран.

"Ирански суров петрол ще бъде предложен на борсата и частният сектор може да го изнася по прозрачен начин", каза Джахангири на икономическо събитие в Техеран, което бе предавано на живо по държавната телевизия.

"Искаме да осуетим американските усилия за спиране на износа на ирански петрол", допълни той.

Петрол вече се предлага на борсата, около 60 000 барела дневно, но това е само за износ на петролни продукти, уточни Джахангири. Иран има петролна и нефтохимическа борса като част от стоковата си борса.

Коментирайки информациите, че Саудитска Арабия може да увеличи петролния си износ, за да замени иранския петрол на световния пазар, Джахангири каза, че "всеки, който отнеме иранския петролен пазарен дял ще извърши огромно предателство срещу Иран и един ден ще си плати за това".

Саудитският крал Салман е обещал на президента на САЩ Доналд Тръмп, че може да повиши добива на петрол, ако е необходимо, а страната има свободен производствен капацитет от 2 милиона барела дневно, съобщи снощи Белият дом.