В българската Конституция пише, че правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието, в закона за изпълнение на наказанията пише същото. В същото време у нас се прилага инструкция за оковаване на изпратените на лечение арестанти, при която въобще липсва преценка дали тези мерки са необходими. Това коментира по бТВ бившият българския съдия в съда по правата на човека в Страсбург Здравка Калайджиева по повод отвеждането в болница на обвинената в корупция отстранена от длъжност кметица на "Младост" Десислава Иванчева с оковани ръце и крака.

Здравка Калайджиева.

„Не става дума конкретно за Иванчева, става дума за това, че властите демонстрират пълна липса на чувствителност относно уважението към човека, какъвто и да е той. Смущава ме диспропорционалната сила, упражнена спрямо жена, която се води към болницата. За всички е ясно, че не е необходимо, може да бъде унизено човешкото достойнство, но жалкото е, че това по никакъв начин не се съобразява”, подчерта Калайджиева.

Тя отбеляза, че инструкцията за конвоирането на арестанти засяга широк кръг от хора, за които няма никакви данни да са опасни.

„Българската държава може да приеме милиони дарения от чужди донори, за да подобри условията в затвора и, в същото време, не изгражда капацитета на служителите си в тази посока – да се намали нечовешкото отношение”, коментира Калайджиева.

Според нея затворите са се превърнали в „развъдник на насилие”, където „престъпността се регенерира”.

Същевременно от изказване на заместник-министър на правосъдието пред бТВ стана ясно, че ведомството не вижда причина да бъде изменена инструкцията, съгласно която отстранената Десислава Иванчева беше отведена в болница с белезници на краката и ръцете и колан през кръста.

Инструкцията е издадена от директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" през 2013 г. и според нея, когато лишени от свобода са конвоирани до външни болници, те не само са с белезници на краката и ръцете, но и след това стоят заключени за болничното легло, уточни зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов

Според него записът с конвоирането на Иванчево си било пиар.

"За мен това си беше пиар акция. Що се отнася до твърденията, че това представлява някакво изтезание, мисля, че те са напълно безотговорни. Това е част от обективните мерки за сигурност и охрана, които сме принудени да предприемем. Лично аз не намирам никакви основания за промяна на този документ. Бихме могли да мислим да се промени формата на документа - да се включи друга материя или да се мисли за уеднаквяване на инструкциите на затворите, дирекция "Охрана" и конвойната дейност на МВР, но по същество смятам, че е разумно да остане така заради рисковете", коментира той.

Според него след въвеждането на инструкцията имало спад на бягствата на затворници и арестанти.