„Всичко зависи от епископите“. Това е най-ужасяващото изречение от новия 1300-страничен доклад, публикуван от Върховния съд на Пенсилвания тази седмица, който разкрива, че 300 свещеници в щата са блудствали с над 1000 деца от 1947 г. досега. Това е най-новият скандал в продължаващата криза с насилието върху деца в Католическата църква.

Двугодишното разследване, проведено от главния прокурор на Пенсилвания и дузина заседетели от Върховния съд, съдържа стотици интервюта и е резултат от проучени половин милион страници от църковни архиви. Това е най-голямото разследване в САЩ за сексуалното насилие срещу деца в Католическата църква.

Инцидентите са шокиращи и смущаващи. Те включват случай на малолетно момиче, което е забременяло от свещеник, а той е платил за аборта ѝ; на свещеник, който е признал изнасилванията на 15 момчета. В един от случаите свещеник е насилил пет сестрички от едно семейство, включително и 18-месечно момиче.

Разследването стига до извода, че свещениците са „следвали наръчник за прикриване на истината“ и „докато свещеници са изнасилвали малки момчета и момичета, епископите са прикривали всичко“. В продължение на десетилетия.

Главният прокурор на Пенсилвания Джош Шапиро отбеляза, че в някои случаи „прикритето е стигало дори до Ватикана“ и че епископите „са бранели своята позиция на всяка цена“. Най-обезпокоителното е, че съдебните заседатели са убедени, че дори и днес епископите правят всичко възможно да се защитят.

Докладът казва, че ако сега са открити 1000 жертви, то вероятно хиляди други предстои да проговорят.

Точно на това се надявам.

Почти 30 години се боря от все сърце за правата на насилените от духовници деца. Четири от шестте деца в нашето семейство бяха сексуално насилени от нашия енорийски свещеник Джон Уитли. Заведох дело срещу него и неговия епископ, но неуспешно. След това започнах работа в Мрежата на оцелелите от свещеници насилници, най-старата и най-голяма организация в света за подкрепа на жертви.

Най-ценната истина, която научих, е тази:

промяната идва само когато жертвите проговорят.

Трудно е да убедиш някой, който ръководи или работи с насилници, да приеме, че един от неговите хора е звяр. Често е дори по-трудно да накараш полицията и прокуратурата да разследват и да тръгнат по петите на такива зверове. И е почти невъзможно да убедиш строго йерархичната Католическа църква да се откаже от вековните си традиции да прикрива всичко и да приеме истински реформи.

Престъпниците излизат на светло само когато самите жертви поемат инициативата, преодолеят срама, рискуват да не им повярват и започнат да говорят. Ако искаме децата да се чувстват по-сигурни в църквата, време е масово жертвите да започнат да говорят, по целия свят.

Криминалните разследвания и обвинения помогнаха. Помогнаха и разследванията на медиите и гражданските искове. Но дори и тези позитивни стъпки разчитат на първо място на смелостта на жертвите. А все още продължават и престъпленията, и тяхното прикриване.

Моят опит показва, че жертвите неизменно започват да се чувстват по-добре, когато излязат напред, въпеки че понякога това отнема време. Уязвимите винаги се чувстват по-сигурни след това. А понякога, както видяхме в Пенсилвания, властите отговарят.

Благодарение на хилядите смели жени, които решиха да говорят и разпалиха движението #MeToo, бяха уличени силни мъже на престижни позиции, бяха отстранени, понижени, съдени и обвинени за сексуални посегателства над жени. А хиляди други жени са се почувствали реабилитирани от своите смели колежки.

Време е това движение да набере сили и в Католическата църква.

...

Дейвид Клоси е бивш изпълнителен директор на Мрежата на оцелелите от свещеници насилници. Текстът е публикуван в „Гардиън“. Преводът е на Клуб Z.