Кубинските железници, които са основният наземен транспорт на социалистическия остров, вече ще могат да се експлоатират от чуждестранни компании според указ, който бе публикуван снощи и се вписва в рамките на икономическите реформи в страната, предаде АФП.

В документа се посочва, че железопътните линии могат да се експлоатират напълно или частично от един или няколко оператора и може да става дума за един човек или за юридическо лице, кубинско или чуждестранно, съобщи пред официоза в. "Гранма" юристконсултът на транспортното министерство Едмундо Ронкильо. 

Указът е от една година, още когато Раул Кастро все още бе президент на страната, но бе публикуван едва снощи в "Държавен вестник", уточнява Франс прес.

Тази нова мярка ще влезе в сила след месец и трябва да позволи железниците в Куба да се отворят за чуждестранните капитали след зелената светлина на властите.

В момента държавната компания Кубински железници (FCC) управлява транспортирането на хора и товари на острова.

Близо 4500 километра железопътни линии се оперират от държавната компания Съюз на железниците в Куба (UFC), а други 7000 километра са собственост на държавни земеделски и промишлени комплекси. Над 21 000 души работят в този сектор.

Преди националния референдум, насрочен за 24 февруари 2019 година, кубинците започнаха през август да обсъждат проект на нова конституция, която признава ролята на пазара и частния бизнес в икономиката на страната, припомня Франс прес.