България остана без медал след първите дни на откритото снощи Световно първенство по художествена гимнастика в столичната зала "Арена Армеец".

Невяна Владинова с треньорката Бранимира Маркова.

Невяна Владинова, Боряна Калейн и Катрин Тасева не успяха да спечелят отличия във финалите на топка и обръч. Страната ни имаше по две грации в 2-та финала, като на обръч Калейн игра много силно и получи оценка 19,550, но въпреки това остана извън призовите места заради изключителното представяне на шампионката Дина Аверина от Русия, Линой Ашрам от Израел и близначката на Дина - Арина.

Невяна Владинова с топка.

Другата ни гимнастичка във финала - Катрин Тасева, постигна резултат 18,350 и завърши на седмо място.

Катрин Тасева.
Боряна Калейн.

Във финала на топка победата отново беше за Дина Аверина, която получи 20,300. Нейната сънародничка Александра Солдатова се нареди на втора позиция, а италианката Александра Аджурджукулезе спечели бронза.

Дина Аверина (Русия).
Дина Аверина и с обръч - рускинята взе титлите и на двата уреда.
Призовата тройка на топка.

Двете българки във финала Невяна Владинова и Катрин Тасева се наредиха съответно на седма и осма позиция с 19,100 и 17,600.

Днес Световното продължава с квалификациите на бухалки и лента в индивидуалното. Надпреварата бе открита със светлинно шоу и богата музикална програма.

Присъства президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе, който даде висока оценка за организацията и за ролята на България в спорта.

На церемонията бяха също спортният министър Красен Кралев, кметицата на София Йорданка Фандъкова, спортни функционери, знаменитости в гимнастиката и т.н.

На трибуните в "Арена Армеец" има голяма руска агитка.