Точно в 10 ч. тази сутрин премиерът Бойко Борисов и водач на ГЕРБ и лидерите на "Обединени патриоти" се събират в Министерския съвет на заседание на коалиционния съвет. За втора поредна седмица темата е една и съща - рокади в правителството, след като министрите Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев подадоха оставки заради инцидента край Своге, отнел живота на 17 души. Имената на наследниците им трябваше да се гласуват миналата сряда, но вотът се провали.

Причините - първо ГЕРБ отложиха вота, защото президентът Румен Радев не е издал указ за освобождаване на кандидат-министъра на вътрешните работи Младен Маринов от поста главен секретар. Въпреки че по закон това не беше пречка за гласуването в парламента. 

След това номинираният за наследник на Московски в транспорта Александър Манолев обяви, че се отказва от предложения му пост заради медийни публикации.

В резултат днес очакванията са коалиционният съвет да одобри ново име за титуляр в министерството. Преди ден зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че се обсъждат "две-три имена" на хора с опит в сферата на транспорта и в държавната администрация. Но отказа да назове кои са те.

Според неофициална информация на Клуб Z от източници от управляващата коалиция сред вариантите, които се очаква да предложат от ГЕРБ (министерството е в тяхната квота в рамките на коалиционното управление, както и другите две, които има оставки - МВР и регионалното развитие - б.р.), са Росен Желязков - сега начело на Комисията за регулиране на съобщенията, и шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев. Преди седмица се заговори и за още един вариант - бившия директор на НКЖИ Милчо Ламбрев

Желязков беше главен секретар на Министерския съвет в първия мандат на Бойко Борисов. След историята "Костинброд" бе отстранен от поста. След това оглави новата Държавна агенция за електронно управление, а начело на КРС бе избран в края на миналата година. 

Оттеглилият се Манолев обаче получи подкрепа "отвън". КРИБ написа писмо в негова защита, а против оттеглянето му се изказа още през миналата седмица вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. 

Към момента Манолев е зам.-министър на икономиката.

Дали ще има смяна на кандидат-министъра и за МВР - в случая на Младен Маринов, този въпрос също витае сред управляващите след случая с ареста на разследващи журналисти от сайта "Биволъ" през миналата седмица, докато си вършат работата.

Призиви Маринов да даде обяснения за историята с ареста, отразена в международната преса, дойдоха от извънпарламентарната опозиция - "Демократична България" и СДС.

За поста на Николай Нанков в строителното министерство е номинирана настоящата депутатка от ГЕРБ Петя Аврамова. 

Според новия заявен план на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" промените в Министерския съвет ще бъдат гласувани този четвъртък. За целта се очаква Бойко Борисов да изтегли проекта за решение, депозиран в Народното събрание, и да внесе нов проект с актуални имена за наследници на министрите в оставка. 

Днешният коалиционен съвет всъщност бе насрочен още на предишното заседание точно преди седмица. Кмъм онзи момент не се очакваше, че темата пак ще е "трите министерски оставки", защото тогава казусът изглеждаше приключил с новите номинации. Дали ще се обсъждат и други рокади - ще се разбере по-късно днес. 

Очаква се все още и указът на президента Румен Радев за главния секретар на МВР.

Днес и утре обаче държавният глава е на посещение в Букурещ, където ще участва в срещата на върха на инициативата „Три морета“. В инициативата, която има за цел да насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност на държавите от Източна Европа, участват президентите на България, Хърватия, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. В работата на форума ще вземат участие и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери, министърът на външните работи на Германия Хайко Маас и висши представители на Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка.