"И аз искам довечера да изляза с Наоми Кембъл, но нямам възможност да платя сметката."

Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира искането на синдикатите българската фирма "Авионамс" да ремонтира самолетите СУ-25. Според Каракачанов тази фирма няма необходимите възможности, за да извършва такъв ремонт.

По темата за Наоми Кембъл той добави скромно:

"Не съм вече чак толкова млад и красив."

До 19 октомври работна група трябва да направи анализ на предложенията и дали отговарят на нашите изисквания, като междувременно тя може да поиска уточнения от страните, подали оферта. Това уточни военният министър във връзка с отворените оферти при конкурса за изтребители. След това тази работа група ще представи доклад и започват същинските разговори.

Със заповед на премиера ще бъде назначена политико-военна група, която ще провежда преговорите за подобряване на офертите. Според Каракачанов това ще бъде междуведомствена комисия, тъй като отношение към този процес имат Министерството на отбраната, Министерството на икономиката, Министерството на финансите. В нея ще вземат участие и експерти от българските ВВС.

Договорът, който ще се подпише накрая, ще е между две държави, а не между Министерството на отбраната и частна фирма, за да се избегнат корупционни практики.

"Спорът за това кой самолет е по-хубав накрая опира до това какви финансови възможности имаме", каза още Каракачанов.

Той добави, че разполагаме с 1,8 млрд. лв. с ДДС.

"Придобиваш един самолет, но допълнително се изисква поддръжка на този самолет. Това е много важен критерий - колко ще струва поддръжката на тези 8 изтребителя всяка една година и тук параметрите са различни. Не е без значение дали издръжката ще струва 20-30 млн. лв. на година или ще е 80-100 млн. лв. В живота на един самолет половината от разхода са парите за поддръжка, даже биха казал, че повече от половината пари, които похарчваш за 30 години, в бъдеще са не за покупката, а за поддръжката", каза още Каракачанов.

За регулираните цени на храни

Каракачанов коментира и идеята на "патриотите" за регулирани цени на основните хранителни продукти.

"Държавната помощ за банките какво е? Има ли такава практика в Западна Европа? Помощ за банките - това не е ли против принципа на свободната икономика? Но ако допуснеш фалит на баките, ще донесеш много повече поражения за гражданите", обясни Каракачанов.

Той изтъкна, че печалбата на производителя на хляб е по-малка от тази на търговеца. Според него тази идея не е популистка, а прагматична. Според него гражданите не трябва да се товарят с по-високи цени, за да могат "едни търговски вериги да печелят и да изнасят печалбата си навън", Каракачанов смята, че потребителите трябва да бъдат предпазени от спекулативно увеличаване на цените.

За референдума в Македония

Каракачанов коментира и референдума в Македония. Според лидера на ВМРО допитването е показало, че по-голямата част от населението е склонна да приеме този компромис с името и то да стане Северна Македония, за да се интегрира в Европа. Македонските политици сега попаднали обаче "в собствения си капан на една малоумна политика за налагане на идентичност".