“Можем незабавно да монтираме избирателни кабини по московските улици”, каза през юли 2018 г. американският сенатор демократ от Орегон Рон Уидън. Току-що е узнал от производител на техника за електронно броене при вот, че от години софтуерът дава възможност за дистанционна поддръжка. Това е врата, през която хакери преминават, за да променят решаващи резултати. Сега пролуката е затворена, но много други все още не са.

Междувременно се появиха редица доклади на тайни служби, от които става ясно, че по време на президентските избори в САЩ през ноември 2016 г. руски хакери са били нещо като избиратели, пише в. "ТагесАнцайгер".

Сега, две години по-късно, който мисли, че тези проблеми са отстранени, дълбоко се заблуждава. Преди дни американският експертът Мат Блейз, професор в областта на компютърната сигурност в университета в Пенсилвания, написа в туитър:

“Би ли могла Русия да атакува изборната ни инфраструктура? Честно казано, това го могат дори хакери от Бахамските острови.”

Експертът уточни, че цени тези хакери, но те далеч нямали славата на руските, смятани за особено опитни и подготвени. А и те нямали същия интерес като руснаците да се месят в избори в САЩ.

Експертите са единодушни, че американската избирателна система продължава да е ранима по отношение на външни атаки. Сега Националната академия на науките публикува 160-страничен доклад, озаглавен “Сигурноста на вота е гаранция за американската демокрация”. В него изследователите настояват за спешно вземане на мерки относно сигурността на системите. Ако се говори за 6 ноември 2016 г., те са прекалено закъснели.

Манипулации се доказват трудно

Възможни са атаки в няколко направления.

“Едно от слабите места са избирателните машини”, казва швейцарският професор по компютърна сигурност Адриан Периг, работил 15 години като изследовател в САЩ.

Американската избирателна система е децентрализирана. Има близо 3000 избирателни окръга, които залагат на различни решения. На много места бюджетите са орязани.

В 13 федерални щата хората избират чрез така наречените машини Direct Recording Electronic Voting Machines (DRE машини), които са безнадеждно остарели. През 2016 г. в 10 от тези 13 щата Тръмп спечели убедително, в Пенсилвания – само на косъм.

По време на изборния ден избирателят натиска бутон срещу името на кандидата, за когото иска да даде гласа си. Уредите са от миналото столетие и обикновено са снабдени с остарели версии на Windows.

Но не само остарели системи улесняват атаките. Освен това при DRE машините трудно се установяват манипулации, няма разпечатка на хартия. Значи никой не може да контролира дали е имало нередности. Все пак през изборния ден тези машини не са свързани с интернет. Атаките обаче обикновено се извършват предварително. Поразява се софтуерът, който на урната показва списъка с кандидатите.

Още преди години експерти около професора по информатика Джей Алекс Халдърман от университета в Мичиган демонстрираха колко е лесно тези машини да се манипулират. Примерно прехвърляне на гласове или при някой кандидат машината отчита само един на три гласа. Въпреки това нищо не се е случило.

В много щати хората избират чрез хартиена бюлетина. Накрая обаче бюлетините се сканират, броенето е по електронен път. Но и тези компютри са податливи на атаки. Ето защо експертите препоръчват електронните резултати да се сравняват на случаен принцип с избрателните бюлетини. Досега не се е случило.

Макар избирателната инфраструктура да е децентрализирана, производителите на избирателните машини са ограничени на брой. Предупреждението на учените е, че хакери могат лесно да подбират производителите и така да снабдяват с компрометиращ софтуер машините, използвани от милиони избиратели.

Производители реагират със заплахи

В 43 от 50 щата се използват машини, които вече не се произвеждат. За да продължат да се използват, нужните резервни части се поръчват по ибей.

Експерт по сигурността наскоро съобщи с какво се е сблъскал. В ибей е закупил официална избирателна машина, на която са били запаметени резултати още от 2012 г. Нужни са му били само няколко часа да манипулира резултатите.

По време на конференция, проведена от добронамерени хакери преди няколко седмици, на 11-годишно момче се удаде да проникне в избирателния сайт на щата Флорида.

Цел на атаките е не само изборите като такива, а и избирателният регистър. Който в САЩ иска да се отправи към урните, трябва да се регистрира. Преди изборите през 2016 г. хакери хакнаха редица регистри на демократите. Достатъчно е да смениш само буква в адреса на регистрирания избирател и в избория ден компютърът не е в състояние да го разпознае. Така засегнатият не участва във вота.

Непрестанно има оплаквания, че производителите на машините не полагат достатъчно грижи за тяхната сигурност. По време на среща през юли на сенатската Комисия по сигурност само един от трите най-големи производителя сметна за необходимо да изпрати свой представител.

При критика производителите заплашват да се обърнат към съда. Дори в началото на октомври го направиха, подавайки жалба срещу група активисти от Аризона.

Според коментатори ранимата избирателна система е отрова за доверието на избирателите в демократичните институции. Ето защо през миналата седмица в. “Ню Йорк таймс” призова гражданите въпреки всичко да упражняват правото си на глас.