Лидерите и на двете управляващи парламентарни групи ГЕРБ и "Обединени патриоти" - Цветан Цветанов и Волен Сидеров - са сред депутатите, които днес не бяха в пленарната зала. Заради обявения предварително бойкот от БСП и отказ на избраниците от ДПС да се регистрират, както и заради отсъствието на общо 16 народни представители от властта, Народното събрание не работи в петък. Заради липса на кворум. 

Цветанов тази седмица - когато също не се събра кворум, обеща, че ще стегне редиците и ще върне депутати от болнични, командировки и отсъстващи по лични причини. Днес обаче самият той, като председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, бе в командировка във Велико Търново за участие в конференция за трафика на хора. След това бе в Горна Оряховица, за да открие площад. Там пред журналисти коментира проваления кворум и разкритикува опозицията:

"Не може да говориш за смяна на модела и системата на управление на държавата, а в следващия момент да те няма в парламента, където е мястото да зададеш важните актуални въпроси към властта. Това говори единствено за несериозност от страна на депутатите от опозицията и за абдикиране от задълженията им."

Депутатите от БСП и ДПС днес бяха в Народното събрание, но не се регистрираха, показвайки, че управляващите не могат да съберат достатъчно хора за заседание. Независимият бивш представител на левицата Спас Панчев (който спаси кворума в сряда) и 8 от 12-те избраници на "Воля" бяха в пленарната зала, но броят им не стигна.

Имената на останалите 7 представители на ГЕРБ, които не бяха в парламента, са Андриан Райков, Георги Марков, Десислава Атанасова, Десислава Танева, Лъчезар Иванов, Снежана Дукова, Теодора Георгиева. Председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов не е бил в залата при първите два опита Народното събрание да заработи, но за последния трети опит се е присъединил към присъстващите си колеги. 

Каква е причината вторият парламентарен лидер на властта - Волен Сидеров - да отсъства днес - няма информация. Официалната справка на Народното събрание обаче показа, че твърдението на представители на ГЕРБ, че хората от "Атака" не са се регистрирали и затова не е заработил парламентът, се оказа не съвсем така. Общо 8 от 27-те представители на "Обединени патриоти" отсъстваха. Освен Сидеров, от "Атака" в списъка са още Миглена Александрова и Маргарита Николова. Николай Александров се е присъединил към присъстващите на втория опит за регистрация. От хората на НФСБ в залата не са били Борис Ячев и Йордан Апостолов. А от ВМРО - Атанас Стоянов, Искрен Веселинов и Милен Михов.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки също не е в присъствения списък за заседанието на парламента в петък, заедно с колегите си Гергана Стефанова, Елена Аксиева и Кръстина Таскова, показа още справката на Народното събрание. По-късно се разбра, че той е на визита при Вселенския патриарх Вартоломей . От съобщението става ясно, че посещението е "частно" и според "Воля" то е по покана на патриарха.

Цветан Цветанов обаче се зарече, че за извънредното заседание във вторник кворум ще има, без значение дали опозицията от БСП и ДПС отново ще обяви бойкот. Тогава трябва да бъдат гласувани на първо четене проектите за бюджет на държавното обществено осигуряване и на НЗОК. В дневния ред за другата седмица е и Бюджет 2019. 

Каква част от изброените отсъстващи депутати имат уважителна причина за това ще стане ясно, когато излезе списъкът с "неизвинени" отсъствия за месеца в сайта на Народното събрание. Според правилника за организацията и дейността на законодателния орган санкцията за отсъствие без уважителна причина е финансова.

"При неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител се прави удръжка, равна на дневното му възнаграждение", пише в документа.

Наказанието важи за всички, които не са се регистрирали чрез електронната система в началото на пленарния ден, без значение дали причината е реално "неоправдано" отсъствие или бойкот.