Премиерът Бойко Борисов не взе отношение в деня на излизане на редовния мониторингов доклад на Европейската комисия във вторник, като предпочете да направи това днес под формата на монолог преди старта на правителственото заседание. Борисов коментира теми от целия конспект – позитивното и негативното в доклада, новата констатация за влошената медийна среда у нас, мина през отказа на президента да се срещне с представители на ГЕРБ по темата с увеличения данък за старите автомобили и цените на горивата, спря се на прокурорската проверка, свързана с излъчения от държавния глава нов конституционен съдия Атанас Семов, и специално обяви, както винаги лично държи да прави, че и тази година пенсионерите ще получат коледни добавки.

Първо Борисов обяви добрата новина за най-възрастните.

„Отпускаме близо 52 млн. лв. за коледни добавки към пенсиите. 1 269 000 пенсионери ще получат. От началото на мандата стават 200 900 000 лв.“, изчисли той.

После се спря на приходите от спряната контрабанда и други успехи на правителството. И ги обвърза с последните протести. Борисов попита дали с протестите от последните дни "се иска да спре борбата с престъпността" и дали оценката на недоволните, че състоянието в страна е "блато", кореспондира с резултатите от доклада. Министър-председателят изрази убедеността си, че когато се запознае с доклада, и холандското правителство би могло да промени позицията си по темата за приемането на България в Шенген.

По отношение на доклада подчерта още не само добрия му тон, но и факта, че основният кандидат на опозиционната на ЕНП ПЕС за „премиер“ на Европейската комисия“ Франс Тимерманс се е изказал ласкаво за напредъка на България.

След което се спря на критиките в документа за влошената медийна среда у нас.

„Искам да провокирам един дебат. Да поканим няколко комисари по темата да говорят. Защото някой се е почувствал засегнат от някоя медия. Аз мога да кажа и вие всички можете да го потвърдите, че никой от нас тук няма възможност, не желание – възможност – да ви влияе“, обърна се Борисов към медиите, снимащи изявлението му.

И изброи какви неща се публикуват и излъчват у нас: „живи връзки, показват се средни пръсти, членове на кабинета се наричат „мърша“ и какво ли не. Това се повтаря в най-гледаното време. Този дебат трябва да го проведем незабавно, защото това не може да се коментира по този начин.“

„Олигарх - създал си медия да си защитава това, което е откраднал. Който и да е той. Всеки подсъдим може да си прави медия“, застрахова се Борисов да не назовава имена.

И посочи в заключение:

„Няма нещо по тази тема, което да ни притесни. Няма нещо, което да е скрито и да не е публикувано в България. Напротив – фалшиви, жълти новини колкото искаш. Нещо повече – всяка година участвам в мероприятия по покана на най-опозиционните медии.“

След което Борисов се насочи към темата „Семов“. Новият конституционен съдия стана обект на самопроверка на прокуратурата дни, след като президентът Румен Радев го номинира за КС. Държавното обвинение ревизира стар свой отказ да образува проверка за злоупотреби в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, към която Семов има касателство. По този повод Радев видя политическа репресия.

Днес премиерът припомни, че именно по време на неговото управление Министерският съвет номинира Семов за адвокат в съда на ЕС.

„Ако това се счита за политическо вмешателство… Европа не го одобри и го върна. Пожелавам му успех. Този е бил в моя кабинет, подкрепили сме го с мое решение, да го изпратим като европейски адвокат. За мен той беше добър специалист. Това ли е политическо вмешателство?“, попита Борисов.

И продължи темата за президента с отказа на Радев да се срещне с финансовия министър Владислав Горанов и с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, които искаха да го запознаят с мотивите си да вдигнат данъка за старите автомобили, с данните относно идеите за поскъпване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и със състоянието в сектора на горивата, чиито високи цени изкараха хиляди на протест в различни градове на страната.

От думите на Борисов стана ясно, че Радев прилагал двоен аршин. Срещал се с представители на БСП, но отказвал срещи с такива на ГЕРБ.

„Аз видях Корнелия Нинова да отива и да предлага визията си за България. Значи БСП може да го покани на пленум, БСП може да отиде да си представи визията, ние не можем да отидем да му представим въпроси от общонационално значение“, посочи Борисов.