"Не, разбира се" - това бе отговорът по същество на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов на въпрос ще се съобрази ли Народното събрание с последното вето на президента Румен Радев на промени в Наказателния кодекс.

Става дума за т.нар. "тайни арести", предвиждащи, че по преценка на прокурор уведомяването на роднини за арест на техен близък може да се забави зо 48 часа. При задържане на непълнолетни лица срокът, в който близките могат да бъдат оставени в неведение, е 24 часа, гласят гласуваните текстове. 

Цветанов обяви, че няма никакво нарушаване на права, а само грижа за сигурността, живота и здравето на българските граждани. Той преповтори част от аргументите, с които въпросните промени бяха предложени от Министерския съвет - евродиректива, появила се след поредицата от терористични актове в Европа, която е задържителна за страните членки. Според Цветанов за транспонирането й в родното законодателство се работи от години, а през 2018 г. от Брюксел предуппреждават, че започва наказателна процедура, ако няма промяна според директивата.
 

"Ако дете на 15 години е преносител на взривни вещества или негов близък го е включил в схема за разпространение на наркотици, какъв е проблемът тези роднини да не бъдат уведомени за задържането на лицето?, попита Цветанов.

"Това е 12-ото вето на президента Радев и по никакъв начин не кореспондира с диалога", каза още зам.-председателят на ГЕРБ. 

По думите му българския вариант на закона дори е мек, защото позволява ва арестувания адвокатска защита веднага. 

Разговорът в ефира на бТВ продължи с опит за дискусия по други спорни законови поправки - тези в т.нар. антикорупционен закон, с които Народното събрание (с консенсус, в който не участва само опозицията от БСП - б.р.) неутрализира тълкувателно решение на Върховния касационен съд. В началото на декември магистратите обявиха по повод отменения закон за конфискацията, че при оправдателна присъда или прекратено наказателно преследване, което е станало повод за проверка и иск за отнемане на имущество, и процедурата по конфискация трябва да бъде прекратена. Въпреки че вече има нов закон, по разтълкувания още има текущи производства, които ще бъдат засегнати от тълкуването на ВКС. 

Последва светкавично предложение за ремонт на действащия антикорупционен закон по предложение на Данаил Кирилов от ГЕРБ. Но, оказа се, председателят на ПГ на управляващата партия мисли, че въпросното предложение не е гласувано. А е точно обратното. Това се случи в четвъртък, 20 декември, в пленарната зала, макар и част от текстовете наистина да бяха оттеглени от вносителя още ден по-рано - в сряда - на заседание на правната комисия. И това бе препотвърдено на другия ден. 

Не коментирам нещо, което още не се е случило. През януари работна група ще обсъди предложенията и "убеден съм, че това, което ще излезе от зала на второ четене, ще бъде различно", стана ясно от думите на Цветанов. Не последва уточняващ въпрос. 

Всъщност приетите окончателно в четвъртък текстове, за който факт свидетелства и сайтът на Народното събрание, предвиждат две неща - записва се изрично, че прекратено наказателно дело или оправдателна присъда не са причина за прекратяване и на проверка или иск за отнемане на незаконно придобито имущество. И второ - всички процедури по конфискация, започнати по стария закон, продължават по реда на действащия. За да влязат в сила тези текстове остава само президентът Румен Радев да подпише указ и след това да бъдат обнародвани в "Държавен вестник". Освен ако няма вето, за което вече има призиви. 

В началото на 2019 г. наистина предстои сериозно обсъждане на нови промени в антикорупционния закон, работата по които бе отложена тази сряда в правната комисия, защото законопроектът - отново с вносител Данаил Кирилов, но в компанията на Хамид Хамид от ДПС, също е съвсем пресен. Депутатите прецениха, че трябва първо да се чуе обществената реакция на предложенията. 

Предложението на министрите на отбраната и на икономиката да се преговоря със САЩ за нов тип боен самолет – изтребител F-16, е експертно, обяви още Цветанов пред бТВ. 

Той обясни, че се очаква правителството да разгледа доклада и да вземе решение около 9 януари. 

„Очаквам в рамките на януари месец този дебат да бъде приключен и в рамките на българския парламент. Изборът за F-16 е най-добър от стратегическа гледна точка за защита на националната сигурност. Да погледнем страните членки на НАТО, които са наши съседи – Гърция, Румъния, Турция са с F-16”, каза Цветанов.

След което не пропусна отново да спомене президента Радев:

„За "Грипен" президентът Радев много алармираше и защитаваше. В служебния кабинет направиха една непрозрачна процедура, за да може правителството, назначено от Румен Радев, да избере „Грипен” и да елиминира всички останали”, коментира лидерът на ПГ на ГЕРБ.