Евродепутати одобриха днес предложението Европейският парламент да започне преговори със САЩ по споразумение за понижаване на митата за промишлени стоки.

Комисията по международна търговия на ЕП подкрепи с 21 среща 17 гласа резолюция, насърчаваща 28-те страни членки да подкрепят мандати за преговори, предложени от Еврокомисията.

Резолюцията ще бъде гласувана в пленарна зала през март. Тя е незаконодателна, но има значение за евентуални преговори със САЩ, предвид факта, че ЕП трябва да одобри всяка сключена сделка.

Всичко това съвпада с посещението в Брюксел на американска делегация начело с председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Вчера тя бе приета от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, а днес – от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Макар да няма съобщения какво се обсъжда на срещите на Пелоси, почти сигурно сред главните теми са търговските трансатлантически връзки.

Вчера стана ясно, че Министерството на търговията на САЩ е предало на Белия дом доклад с препоръки за вноса на автомобили и автомобилни части от гледна точка на националната сигурност. От Еврокомисията предупредиха, че тя ще реагира бързо и адекватно, ако този доклад прерасне в действия, вредни за европейския износ.