Малко след като президентът Румен Радев свика брифинг, на който обяви, че налага вето на по-голямата част от измененията в Изборния кодекс, от ГЕРБ отвърнаха със собствена пресконференция - и стана ясно, че ветото вероятно ще бъде отхвърлено. А вместо него управляващите ще гласуват собствения си проект, с който се връщат старите текстове относно преференциалното гласуване.

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и колегите му депутати Тома Биков и Александър Ненков обявиха, че се "внушават неистини, дори на институционално ниво", че "ветото е политическо, а не юридическо", че левицата се опитвала да оправдае бъдещата си изборна загуба и дори обвиниха депутатите на БСП, които се противопоставиха на текстовете, с които преференцията бе обезсилена за това, че... преференцията бе обезсилена.

Днес Радев наложи вето не само на текстовете, касаещи правото ни да пренареждаме партийните листи, но и за машинното гласуване - за това, че пак се отлага и за това, че не са ясни критериите, по които ЦИК ще избира в кои секции да има устройства и в кои не. Президентът атакува още изричното изброяване кои актове на ЦИК може да се облажват пред ВАС, промената подсъдност на решенията на районните и общинските избирателни комисии и падащият кворум в ЦИК.

"Атакуват се не само преференциите, а поне още три групи – т.е. доближаваме се до цялостно вето. Дори да отхвърлим ветото като цял,о имаме процедурата на внесен законопроект, който касае само преференцията. Това е очертаващото се процесуално решение. Но ако в един момент консенсусът води натам да не са 3000 машини (колкото са разписани сега в ИК за вота през май), а 3500 или 4000, би могло да се подкрепи".

Въведен в заблуждение

Така Кирилов отговори на въпроса ще подкрепи ли ГЕРБ ветото или ще го отхвърли. Което иде да рече, че управляващите се готвят да отхвърлят ветото и да гласуват след това собствения си проект, с който само се връщат преференциите в старото положение, но в него няма текстове относно подсъдността, кворума в ЦИК и пр. 

"Безспорно това вето е политическо. В него под формата на юридически аргументи се възпроизвеждат неправилни интерпретации", смята още Кирилов и поясни какво има предвид: "Очевидно е, че президентът бил въведен в заблуждение и със съжаление го казвам. От ВАС обясниха защо по никакъв начин не се засягат правата на субектите във връзка с обжалването. Няма актове, които да не подлежат на обжалване – пак ще повторя."

"На разположение сме за този дебат, изчзквахме с нетърпение позицията на президента. Повторният дебат най-вече ще донесе за спокойствието на българския избирател, а не да се всява страх", изрази готовност Кирилов.

Радев искал да е Мадуро

Ненков пък реши да наблегне на политическите интерпретации на ситуацията като с ирония коментира, че с машини се е гласувало във Венецуела за сегашния "демократичен" президент Николас Мадуро 

"Радев и Корнелия Нинова ги слагам под общ знаменател с изказванията им, че целим служебна победа. Но всъщност те се готвят да загубят изборите. Никъде в Европа няма машини. Такава има във Венецуела. Ако считаме, че е демократично се избра Мадуро, да вървим натам. Ако президентът иска да бъде българският Мадуро, тази позиция говори именно за това...", сподели депутатът.

По думите му хората още не можели да направят разлика между преференциален вот и вот за партия, какво оставало да се мине изцяло на гласуване с машини. Ненков припомни и "аферата Костинброд" .

"Тогава от БСП повлияха пряко на изборните резултати и не мисля, че тези хора могат да говорят за честни избори сега. Когато Радев спечели, признахме загубата си, но никога не сме поставяли под съмнение избора на президента . И не му прави чест да поставя под съмнение начинът, по който се произвеждат изборите по същия закон, по който и той беше избран", посочи още Ненков.

А що се отнася до преференцията - обвини депутатите на левицата, че са оставили заседанието да зависи от ДПС. Което доказвало, че социалистите не са никакви "радетели за преференцията".

Една партия - двама лидери 

Тома Биков пък видя в призива на Радев към левицата да се върне в парламента, за да обсъди ветото, опит за подаване на сламка към БСП - как да се измъкне от ситуацията, в която сама се вкара с напускането на работата на НС. 

"Брифингът е опит за осигуряване на авариен изход в ситуацията, в която се поставиха и съответно осигуряване на авариен вход за Народното събрание", посочи Биков и прогнозира, че скоро социалистите ще обявят, че се връщат в НС: "Предполагам, че до няколкоч аса колегите от БСП ще приемат предложението на Радев да се върнат и така ще станем свидетели на хепи енд".

И с ирония допълни, че явно БСП имала двама лидери - Нинова и Радев.