Разликата между ГЕРБ и БСП е 4 на сто. Това сочат данните на "Маркет линкс" за нагласите на избирателите за предстоящия през май тази година евровот.

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ взема 20,4 на сто от вота на всички избиратели, или 30 на сто от гласуващите. БСП е втора с 16,7 на сто, или 26,7 на сто от гласуващите.

Данните са от съвместно национално представително проучване на bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1018 лица над 18 г. в периода 15-25 февруари по метода на прякото лично интервю.

Според Добромир Живков от "Маркет линкс" голямото противопоставяне на политическата сцена между ГЕРБ и БСП води до мобилизация и при двете политически сили.

 
В предишното изследване на агенцията преднината на ГЕРБ пред БСП беше 8,5 на сто (от гласуващите).

С 4,7 на сто или преизчислени за гласуващите - 5,9% ДПС е друга от партиите, която със сигурност ще има евродепутати, каза Живков пред бТВ в коментар на актуалните данни на агенцията.

Данните на "Маркет линкс" показват още, че "Демократична България" има резултат - от гласуващите, който се изравнява с този на ДПС. И е по-висок от този на "Обединените патриоти". 4,2 на сто от всички биха гласували за ОП, а сред гласуващите (онези, които на въпрос с 5-степенна скала заявяват, че със сигурност ще гласуват) резултатът пада до 3,7 на сто. Това показва демобилизацията, която съществува сред електората на коалицията, обясни за Клуб Z Добромир Живков.

"При "Обединени патриоти" предстои да се реши дали ще се явят отделно, така че тепърва предстои да изчислим следващия месец какви ще са нагласите и шансовете на партиите там поотделно", добави социологът.

При избирателите на "Демократична България" текат обратните процеси - отчита се подем, те са относително силно мобилизирани, сред тях интересът към изборите за Европейски парламент традиционно е по-висок, обясни още Живков. 

Според последното изследване гражданите не са особено удовлетворени относно развитието на страната, добави Добромир Живков.

Според Добромир Живков спадът на доверие от началото на годината към президентската институция – от около 60 процента до към 51 процента, се дължи на няколко неща.

„Президентът започва да звучи по много подобен начин във всяко свое публично изявление, тоест аргументите, които той излага, започват да изчерпват силата си да въздействат, защото ние ги слушаме вече около година”, посочи социологът.

Говоренето от президентската институция и налаганите вета на различни законопроекти продължават да работят и да поддържат високия рейтинг на президента, но все пак тези действия започват да изчерпват ресурса си да мобилизират и да въздействат, смята още социологът.

Народното събрание е с доверие от едва 14 на сто.

"За съжаление виждаме, че НС се превръща просто в инструмент на изпълнителната власт в голяма степен", обясни Живков. Каквото се реши в изпълнителната власт и в коалицията, то това бива веднага ретранслирано от момента и това усещане за загуба на самостойност няма как да не повлияе върху нагласите и оценката за работата на парламента от страна на българите, добави той.

Доверието към кабинета е 27 на сто, като положителните оценки леко са нараснали спрямо миналия месец.