Битката за процентите продължава. В огласено във вторник изследване "Маркет линкс" обяви данни, според които ГЕРБ води пред БСП с около 4 на сто. Малко по-късно и "Афис" представи резлутатите от свое проучване* - в него БСП води пред ГЕРБ, пак с около 4 на сто.

Бивша съуправителка на "Маркет линкс" е Румяна Бъчварова, досегашен началник на кабинета на премиера Бойко Борисов, която очаква да замине като посланик в Израел. "Афис" е на члена на Националния съвет на БСП Юрий Асланов.

Според данните на "Афис" за БСП на евровота биха гласували 23,6 на сто, за ГЕРБ - 19,9 на сто. ДПС взема - 8,2%, а "Обединените патриоти" - 4,6 на сто. "Демократична България" е с 1 на сто.

Доста по-различни са процентите за политическите формации - според "Маркет линкс". Като при гласуващите ДПС и "Демократична България" са с по 5,9 на сто от хората, които заявяват, че със сигурност ще гласуват. А процентът на "патриотите" е 3,9%.

"Със скъсяването на дистанцията на времето до предстоящото събитие – изборите за Европейски парламент – въпросителните за резултата, вместо да намаляват, се увеличават. Преди месец шансовете на коалицията „Обединени патриоти“ за един мандат бяха под въпрос, а сега единият мандат изглежда сигурен с възможност за нещо повече. Тъкмо обратно е положението на извънпарламентарната десница, която преди месец беше определяна като почти сигурен призьор в следващия европарламент, а сега се е разделила с надеждата дори за един мандат, се казва в коментара на "Афис".

Така според изчисленията на "Афис" БСП е с тенденцията за 6-7 мандата, ГЕРБ - с 6, ДПС- 3-4, а "Обединените патриоти" - твърде един мандат. 

От "Афис" правят уговорката, че "патриотите" ще могат да разчитат на успех "само ако коалицията оцелее в сегашния си обединен формат – нещо, което, предвид на скорошните изявления на нейните лидери и разнопосочните им послания, като че ли е поставено на карта. Евентуалното самостоятелно участие на изборите на трите съставящия партии е обречено на провал".

"При извънпарламентарните десни ситуацията е съществено различна: механичният сбор на отделните партии надхвърля потенциала на цялото – обединеното дясно", твърдят още от агенцията.

Според "Афис" при БСП, ГЕРБ и ДПС, които за момента са единствените сигурни претенденти за места в следващия Европейски парламент, има нова ситуация.

"БСП успява да удържа позицията си на лидер, но подкрепата за ГЕРБ преминава под психологическата граница от 20% от всички избиратели. Докато подкрепата за ДПС се запазва на устойчиви нива, битката за първото място вече е под знака на увеличаващото се предимство на БСП", твърдят оттам.

Ето и останалата част от коментара на "Афис" на другите данни от изследването:

"През февруари продължава процесът на влошаване на масовите оценки за социално-икономическото положение, но тенденцията вече е в ускорителен режим. 61% от хората смятат, че нещата в България се движат в неправилна посока. През декември миналата година този дял е възлизал на 54 на сто. Заедно с това с 4 пункта намалява делът на хората, които смятат, че живеят по същия начин като всички останали, но с 6 пункта нараства делът на онези, които преценяват, че живеят по-зле. Рязко спада и нивото на оптимизма за бъдещето: на въпроса „Как очаквате да живеете догодина?“ – с 6% по-малко са отговорите „По-добре“ и с 5% повече отговорите „По-зле“.

Всичко това се отразява на и без това ниското доверие във всички институции. За четвърти пореден месец Народното събрание затваря дъното на класацията с емблематично ниското доверие от 14%, изпреварвайки в негативната класация съда и прокуратурата. Спада доверието във всички останали институции, включително и в тези, които запазват позитивния си рейтинг – Националният омбудсман, президентът и Европейският съюз. Тоталната делегитимация на институциите засяга пряко и косвено и отношението към всичко свързано с държавността и обществените елити. Заподозрени, че обслужват мненията и позициите на елита, са пострадали дори медиите, които също вече се нареждат в числото на структурите с отрицателен рейтинг. Страничен остров на запазващо се доверие остава църквата.

66% са избирателите, които под различна форма се обявяват за смяна на правителството (41% – за извънредни избори незабавно, 20%  – за смяна на министрите и 5% а – за нов кабинет в рамките на сегашния парламент). Идеята правителството да се запази в сегашния си формат се подкрепя от едва 20 на сто. През септември миналата година този дял е възлизал на 38 на сто.На фона на всичко това не е изненада, че крайното средство като действие, избрано от опозицията с напускането на парламента, на този етап се ползва със сравнително високо одобрение – 63% – напълно обяснимо предвид на изключително ниското ниво на доверието във върховната институция на властта. Твърде показателно е, че половината от одобряващите това действие дори не са разбрали защо точно БСП е напуснала парламента."

*Коментарът на "Афис" е въз основа на данни от национално проучване на общественото мнение, осъществено от Агенция АФИС в периода 22-28 февруари 2019 г. Интервюирани пряко „лице в лице“ в техните домове са 1010 лица в 101 гнезда, от които: в София – 18,8%; в областните центрове – 34,7%; в другите градове – 20,8%; в селата – 25,7%. Доверителните интервали на отклоненията от регистрираните данни за дяловете над 5% са ± 1,8-2,6%. Данните са представителни за мнението на пълнолетните български граждани с избирателни права.