Работата в парламента по други въпроси е твърде интензивна, за да се обсъжда пълното премахване на заплатите на депутатите, които отсъстват. 

Това заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в четвъртък на въпрос - какво става с промените в Правилника на Народното събрание. 

Твърдението на Цветанов е на фона на заседания, които през ден свършват час или два по-рано от определеното, и значително по-кратък дневен ред. 

"Идеята за правилника стои на дневен ред. Знаете, че има доста различни мнения", отбеляза Цветанов. 

И допълни, че в "немалко от случаите" депутатите с неизвинени отсъствия се задължавали да възстановят суми, за да си плащат осигуровките. Не стана ясно колко са случаите, защо не са всички и какво значение има това за казуса.

В момента народен представител, дори да не е стъпил на заседание в месеца, получава 1/3 от заплатата си и парите за допълнителни разходи - над 1000 лв. 

С цел да накажат БСП, които напуснаха парламента, управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти се обявиха за промени в правилника, които да направят санкциите абсолютни - депутат, който има 3 поредни или 5 общо отсъствия от заседания в месеца, да остава с 0 лева заплата. 

ДПС обяви, че идеята е против парламентаризма. Известен техен отсъстващ е Делян Пеевски, който е присъствал на едно заседание на парламента - първото. Неговите отсъствия обаче се извиняват до едно. 

ГЕРБ подкрепи предложението на своите партньори от НФСБ, но след заплахи на ДПС в правна комисия го отложиха преди окончателното му гласуване в зала. Според лидера на НФСБ Валери Симеонов причината е Пеевски и "някой отгоре" е спуснал нареждане. Той каза пред Клуб Z, че планирал да промени и правилата: как се дават извинения за отсъствия, което щяло да засегне и депутата от ДПС.