България не разбира какво е джендър и затова не ратифицира Истанбулската конвенция против домашното насилие.

Това заявява генералният секретар на Съвета на Европа Турнбьорн Ягланд (Норвегия) в обръщение по случай международния ден на жената 8 март в обръщение, публикувано на уебсайта на организацията.

"В някои случаи като България, ратификацията беше блокирана заради безпокойства и неразбиране на термина "джендър", пише Ягланд, откроявайки страната ни между 12 европейски държави, които не са ратифицирали конвенцията, както и Русия и Азербайджан, които не са я подписали. "Обаче аз смятам, че такива недоразумения могат да се изяснят, ако бъде осигурена навреме правилната информация и я има политическата воля за това".

Той посочва, че такъв е бил случаят с Хърватия, която е ратифицирала конвенцията миналия юни.

Правителството изтегли законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция в началото на 2018 г., след като стана ясно, че няма да има нужното мнозинство в парламента.

Срещу документа се обявиха БСП и и младшият коалиционен партньор на ГЕРБ, "Обединените патриоти". Недоволни бяха и от СДС.

Извън законодателния орган на конвенцията остро се противопостави Българската православна църква. 

 
По-късно и Конституционният съд се произнесе против ратификацията ѝ.

ГЕРБ и БСП в замяна предложиха законодателство за по-строги мерки срещу домашното насилие, някои от промените бяха приети на 7 февруари т. г.