"Великобритания може никога да не напусне Европейския съюз, ако парламентът отхвърли сделката за Брекзит следващата седмица"

Това е предупредила премиерката на Обединеното кралство Тереза Мей по време на среща с работници в Гримсби, предаде Би Би Си. По думите й "никой не знае какво може да се случи", ако постигнатото споразумение с Брюксел бъде отхвърлено от парламента във Великобритания отново и се стигне до отлагане. 

"Брекзит принадлежи не на депутатите, а на избирателите", е заявила Мей - "Всички искат още сега това да се направи".

До датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС - 29 март - остават 22 дни. Гласуването на сделката, постигната от Тереза Мей с Брюксел, в британския парламент трябва да се случи идната седмица във вторник. Но засега се очаква тя отново да не събере мнозинство. Лейбъристите на Джеръми Корбин вече обявиха, че или ще настояват за съществени промени, или ще внесат искане за организиране на нов референдум.

На 6 март пък главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние е заявил, че "до този момент на е намерено решение, което да съответства на Споразумението за оттегляне, включително - на протокола за Ирландия-Северна Ирландия, който, както всички знаете, няма да бъде отворен отново".

Ако британският парламент отхвърли отново сделката на Мей, опциите пред Великобритания остават следните - Брекзит без споразумение в полунощ на 29 срещу 30 март, удължаване на преговорите и нов референдум за британското членство в ЕС. На върха в ЕС вече се чуха гласове за удължаване на срока като възможно решение. 

Евентуално удължаване на преговорите изисква единодушното одобрение на останалите 27 държави от ЕС.