САЩ ще изтеглят тази седмица целия дипломатически персонал, който все още е в посолството в Каракас, поради задълбочаването на кризата във Венецуела, съобщи в Туитър държавният секретар Майк Помпео, цитиран от Франс прес. 
Това решение беше взето в резултат на влошаването на обстановката във Венецуела, както и въз основа на заключението, че присъствието на американски дипломатически персонал в посолството се е превърнало в ограничение за политиката на САЩ, посочи в изявление Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.
В изявлението не се уточнява денят, в който служителите ще напуснат посолството.

Контролираният от опозицията венецуелски парламент одобри обявяване на национално състояние на тревога заради безпрецедентната криза с електроснабдяването, която парализира страната пети ден, предаде ДПА.
Парламентът отхвърли аргумента на президента Николас Мадуро, че колосалната авария е американски саботаж и каза, че причината за нея е лошото управление и липсата на инвестиции.
Националното събрание призова армията да помогне за мобилизиране на персонала на енергийния монополист "Корпоелек" и отправи апел за международно сътрудничество за възстановяване на елекроснабдяването по време на 30-дневно състояние на тревога, посочват колумбийската телевизия РСН и други медии.
Парламентът обаче няма правомощия да въведе извънредно положение, докато Мадуро остава президент.
Председателят на парламента Хуан Гуайдо свика за днес протести, заявявайки:

"Ако продължим да се активизираме, скоро ще постигнем прекратяване на узурпацията, преходно правителство и свободни избори".

Междувременно Мадуро писа в Туитър, че "агресиите и империалистическите атаки няма да унищожат силата на венецуелския народ и способността му да оказва съпротива", и че страната му ще спечели "електрическата война".

Вчера Мадуро съобщи, че властите са задържали двама души за опит за саботаж на ВЕЦ "Симон Боливар" в Гури, посочва ТАСС. Според президента атаката срещу националната енергийна система е осъществена по три начина: кибератака, електромагнитен импулс и физическо нападение.

"Първо е била извършена кибератака срещу системата на компания "Корпоелек" във ВЕЦ "Симон Боливар" и системата в Каракас. После е използван електромагнитен импулс, прекъснал процеса по възстановяване на системите, а накрая са прибягнали до физическо нападение - палежи и рушене на електрически подстанции", каза Мадуро в обръщение към населението, излъчено в приложението "Перископ".

Електроснабдяването беше възстановено в части на венецуелската столица, но вчера Каракас отново потъна в мрак. Властите са разпоредили автобуси да заменят метрото, което не работи. Спирането на тока доведе до недостиг на вода и гориво. Някои от жителите на столицата са се принудили да използват вода от замърсената река Гуайре. Съобщава се за протести срещу липсата на вода в Каракас и за дълги опашки на бензиностанциите.
Правителството отмени днес работния ден и учебните занятия. Президентският указ за спиране на трудовата дейност и занятията в учебните заведения на всякакво равнище се удължава с още 24 часа, съобщи вицепрезидентът и министър на комуникациите и информацията Хорхе Родригес.
Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса обяви в Туитър, че правителството се е срещнало с екип на върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет. Той каза, че предмет на срещата са били "координацията и информацията за политиките в областта на човешките права и социалната защита във Венецуела".
В същото време американското финансово министерство наложи санкции на базирана в Москва банка, притежавана от руски и венецуелски държавни компании, като мярка за засилване на натиска върху Мадуро.
Цялата собственост или дялове на "Еврофинанс Моснарбанк" и притежаваните от нея предприятия в САЩ или такива, които се контролират от американски граждани, се блокират, посочи в изявление министерството.