Председателят на Европарламента Антонио Таяни бе засипан с критики за изказването си, че Бенито Мусолини бил направил „положителни неща“ за Италия, пише „Политико“.

Гафът бе направен по време на интервю за популярното на Апенините радио шоу La Zanzara („Комарът“).

„Мусолини ли? Преди да обяви война на целия свят след Хитлер, преди да прокара расовите закони, извън драматичната история с Джакомо Матеоти (убит противник на фашисткия режим – б.р.), той е направил положителни неща, като е изградил инфраструктурата в страната ни“, каза Таяни.

После допълни:

„Човек трябва да бъде обективен. Аз не съм фашист. Никога не съм бил фашист и не споделям неговите политически мисли, но ако трябва да бъда честен, той е построил пътища, мостове, сгради... Той е върнал много части на нашата Италия.“

„Лошите неща са много сериозни – Матеоти, расовите закони, войната. Всичко това е неприемливо“, каза още председателят на ЕП.

На критиките Таяни отвърна чрез туитър:

„Срам за тези, които манипулират това, за което се твърди, че съм казал за фашизма. Винаги съм бил убеден антифашист, никога няма да допусна някой да намеква нещо друго. Фашистката диктатура, расовите закони и убийствата, извършени от нея, са най-мрачните страници в италианската и европейската история.“

Противниците на Таяни обаче изобщо не се впечатлиха, отбелязва „Политико“.

Думите му „не са за вярване“, смята Удо Булман, председател на групата на социалистите и демократите в ЕП.

„Как може един председател на Европарламента да не признае природата на фашизма. Нуждаем се от бързо изясняване“, написа германският политик в туитър.

Ирландската евродепутатка Лин Бойлан бе доста по-гневна:

„Мусолини вероятно е отговорен за смъртта на над 430 000 души, а те гледат неговите пътища и мостове! Сериозно – това е председателят на нашия Европарламент!“

Само преди месец Антонио Таяни предизвика гнева на Словения и Хърватия. По време на възпоменание той говори за „италиански Триест“ и „италианска Далмация“.

Журналисти попитаха днес говорителя на Еврокомисията Маргаритис Схинас дали двете  изказвания на Таяни не са проблем за имиджа на европейските институции и изобщо на целия ЕС.

„И в двата случая г-н Таяни лично обясни позицията си. Мисля, че няма какво да добавим“, отговори Схинас.

Клуб Z припомня

Доста по-различно е отношението на евродепутатите като цяло към комунизма. Често представители на левицата в него обвиняват опонентите си, че се опитват да пренапишат историята.

През януари българският евродепутат социалист Момчил Неков заяви на сесия в Страсбург, че към тоталитарното минало трябва да се подхожда „деликатно и от необходимата дистанция на времето, особено що се отнася до времето на комунизма в страни като България“. Историческият прочит трябвало да бъде обективен, а не политизиран и идеологизиран.