Камарата на общините задължи премиерката Мей да избегне "твърд Брекзит" и да поиска удължаване на срока за напускане. Предложението на лейбъристката Ивет Купър бе прието с един глас: 313 срещу 312 гласа. Очаква се Камарата на лордовете също да го одобри.

Сега "твърдите брекзитъри" може да подкрепят сделката на Мей, която вече бе отхвърлена три пъти - последният на 29 март с мнозинство от 58 гласа.

След одобряването на законопроекта на Купър Мей ще трябва да иска удължавне на срока за "Брекзит", за което обаче трябва да убеди лидерите на държавите членки на ЕС на срещата на Европейския съвет на 10 април. 

В сряда Юнкер отхвърли възможността за кратка отсрочка, в случай че споразумението на премиерката не бъде одобрено.

Така опциите пред премиерката рязко намаляха - при провал на сделката, тя ще трябва да иска продължително удължаване, което ще означава, че Великобритания ще трябва да участва на евроизборите.

Европейският съвет би допуснал това да се случи само ако Лондон предостави основателна причина. Като например организацията на втори референдум.

Все още не е сигурно дали сделката на Мей ще бъде допусната за четвърто гласуване в Камарата на общините.

Малко преди да започне третото и окончателно гласуване консерваторът Питър Боун призова Беркау да прекрати процедурата по приемане на предложението на Купър.

"Прекратете този фарс", драматично настоя депутатът..

Към законопроекта обаче са отправяни критики и извън лагера на консерваторите и представители на Демократическата юнионистка партия. Сред тях е юристът и директор на "римейнърската" организация GoodLawProject - Джо Моъм.

Според него законопроектът е твърде абстрактен, в него не се уточнява какво се очаква да направи премиерката, ако ЕС предложи различна дата за "Брекзит" или ако Съюзът наложи определени изисквания за удължаване на срока за напускане.

На първо четене народните представители в британския парламент одобриха с един глас предложението Купър (312 срещу 311 гласа), с което започна гласуването на законопроект.

Купър определи предложението си за "просто, практично и прозрачно", докато някои от "твърдите брекзитъри" обвиниха свои колеги, че се опитват бързо да го прокарат през парламента. 

Министърът за Брекзит Стивън Баркли обяви, че правителството е против законопроекта и призова останалите народни представители също да го отхвърлят заради съдържанието му и поради опита да бъде бързо прокарано през Камарата на общините.
 
 
Предложението бе прието на второ четене с 315 срещу 310 гласа.
 
В 23:56 започнаха да се гласуват поправки на законопроекта на Купър, като първите две бяха отхвърлени. Втората ("поправка 22") бе отправена от правителството.
 
При успех то щеше да може самостоятелно да избере дата за напускане без да се съобразява с Камарата на общините.
 
Тя бе категорично отхвърлена - 220 срещу 400 гласа. Това безспорно демонстрира, че парламентът е загубил вяра в правителството.
 
Друга поправка, която щеше да постави краен срок на удължаване на "Брекзит" до 22 май също беше отхвърлена с дори по-голямо мнозинство - 123 срещу 488 гласа.
 
По-рано през вечерта станахме свидетели на нещо, което се случва изключително рядко в британския парламент - предложение на лейбъриста Хилари Бен, която щеше да позволи на депутатите да представят нови индикативни предложения за гласуване пред Камарата на общините, получи равен на брой гласове "за" и "против" - 310 срещу 310.

В този случаи председателят на Камарата на общините може да нареди повторно гласуване и ли да избере коя страна да подкрепи. Беркау обясни, че предложения по толкова важен въпрос трябва да се взимат с мнозинство и затова гласува срещу нея. 

Така в понеделник народните представители няма да могат да предлагат алтернативни предложения за гласуване. Това обаче не означава, че такива не могат да бъдат подложени на вот от правителството.

Последният път, когато председател на Камарата на общините използва доводите на Беркау (необходимостта от ясно мнозинство по важен въпрос), за да гласува срещу приемането на законопроект, се случва на 22 юли 1993 г. по време на парламентарен вот за Договора от Маастрихт, предаде "Гардиън".