"Ние залагаме на младите, нашата листа е силна. Тя генерира енергия. Знание и опит вървят заедно. Нашата листа включва млади, знаещи, можещи, смели, решителни, отговорни, свободни и активни младежи. Нашата листа гарантира приемственост. Нашата листа гарантира победа."

С този кратък, но възторжен коментар лидерът на ДПС и сам водач на листата на партията Мустафа Карадайъ вече официално я регистрира днес в Централната избирателна комисия (ЦИК). Както Клуб Z, писа, във въпросната листа веднага след Карадайъ, на второ място е поставен депутатът и бизнесмен Делян Пеевски. Който "отговорно" не е стъпвал в парламента от деня на клетвата си.

По неофициална информация към момента Карадайъ няма да замине за Брюксел, а ще отстъпи мястото си. За номинация на Пеевски отново и за този вот неофициално се говори от около месец, като слухът е, че този път той ще поеме мандата в Европейския парламент.

Съмнения дали наистина името му ще се появи в списъка имаше заради евентуално неодобрение на подобна крачка от страна на Алианса на демократите и либералите (АЛДЕ) - европейското семейство на ДПС. За такова неодобрение се говори още от включването на Пеевски в листата през 2014-а, когато той в последствие се отказа от мястото.

Самият Пеевски може и да не идва в Народното събрание, както и да не участва в комисиите към него, но пише закони - като този за медиите, за т.нар. вторично ограбване на КТБ, за офшорките - които закони охотно се защитават и гасуват от управляващите.

Наскоро той обяви, че ще прехвърли медиите си към фондация, но ще продължи да ги подпомага финансово.

На избираемите трето и четвърто място са сегашните евродепутати Илхан Кючук и Искра Михайлова. На петото място е зам.-шефката на Държавен фонд "Земеделие" Атидже Али-Вели, а след нея Севим Мусак, която сега е на експертна длъжност в Европейския парламент. Седми е Станислав Анастасов, който в края на мандата на кабинета "Орешарски" бе за кратко министър на екологията. Това стана, след като Искра Михайлова стана евродепутат и освободи поста, заминавайки за Брюксел.

Както Клуб Z писа, списъкът е бил одобрен миналата седмица от Централното оперативно бюро на движението на кратко заседание в четвъртък, след като Карадайъ е обявил, че е съгласуван с почетния председател Ахмед Доган. Изненада е и че досегашният неизменен водач на ДПС за евроизбори - зам.-председателката на партията Филиз Хюсменова, този път не присъства. Според източниците ни за тези избори на нея й е било предложено задно място, но тя е предпочела да се оттегли елегантно и си е направила отвод. 

От листата отсъства и друг досегашен евродепутат - Неджми Али. 

Ето и пълната листа на Движението:

1. Мустафа Карадайъ

2. Делян Пеевски

3. Илхан Кючюк

4. Искра Михайлова

5. Атидже Алиева - Вели

6. Севим Мусак

7. Станислав Атанасов

8. Сюлейман Сюлейман

9. Антоанета Асенова

10.Гюлфие Парушева

11. Петър Чобанов

12. Сюзан Мехмедова

13. Синан Пехливанов

14.Танер Кабилов

15. Сунай Якуб

16. Ертен Анисова

17. Цветан Енчев