ПЕТЪР ТОМОВ
ТАМПА
, Флорида

Безпрецедентната епидемия на ебола в Западна Африка бе наречена Световна война Е, след като излезе напълно от контрол и може да доведе до смъртта на 5 милиона души, съобщи ООН.

Напълно безпомощни пред „чумата на XXI век“ са  6000-те миротворци на световната организация, разположени  в Либерия, най-свирепото огнище на заразата, съобщи от Ню Йорк говорител на ООН. Сините каски не били обучени да извършват операции в областта на здравеопазването.

Признанието за безсилието на ООН идва след страшното разкритие на опитния германски вирусолог Йонас Шмид-Чанасит, че случаите на ебола са  се увеличли с 57 на сто през последните три седмици. Досега не е намерено средство за противодействие на вируса на смъртоносната болест, която вече отне живота на 1296 души, съобщава Световната здравна организация (СОЗ).

Йонас Шмид-Чанасит е директор на Института за тропическа медицина „Бернхард Нохт“, намиращ се в Хамбург.  Вирусологът свика международна пресконференция  и разкри, че е загубил надежда, че може да бъде спряно разпространяването на епидемията, която обхваща Либерия и Сиера Леоне. „Изпуснахме възможността да поставим Ебола под контрол в тези две страни още през май и юни“, посочи той.

Епидемията не бе спряна и дори не бе забавена от персонала на ООН, който наброява 8000 души и е разквартируван в Либерия. В неговия състав влизат 6000 униформени миротворци. Според данни на ООН освен с 4460 сини каски, световната организация разполага със 126 военни наблюдатели и 1434-ма полицаи. Операцията, командвана от ООН, разполага с бюджет от 427,3 милиона долара.  Заметник генералният секретар на ООН по миротворческите операции Ерве Ладсус заяви, че световната организация ще продължи да подкрепя Либерия, която се бори с безпрецедентна епидемия на eбола.

„Миротворците остават в Либерия в добри и лоши времена“, изтъкна той. Ладсус обаче заяви, че миротворческата операция в района не е мисия за оказване на здравна помощ. „Избухването на eбола бе нещо, за което ние не бяхме подготвени. Международната общност инвестира сериозно през последните години, за да наложи мир в Либерия и като цяло в Западна Африка."

Специалисти от американския Университетски медицински център "Вандебит" изследват произвеждаши антитела клетки на пациенти, заразени с ебола в Африка.

Либерия е на четвърто място в света по бедност. 90 на сто от населението й има годишен доход от 410 долара на глава от населението. В резултат на гражданската война в страната броят на жителите на столицата Монровия се увеличи на 1,5 милиона души.  Повечето живеят в гетата Уест Поинт, Бъзи, Клара Таун и Соумил, където отсъстват елементарни санитарни условия. Две трети от населението не разполага с нормални тоалетни и холерата е чест гост. Високата детска смъртност се дължи главно на малария и хронично разстройство, водещо до фатално обезводняване.

Безнадеждността на кризата в Западна Африка настъпи, след като 95 на сто от лекарите напуснаха района след избухването на смъртносното заболяване през март. Едва 50 доктори останаха да се грижат за 4,5 милионнното население на Либерия.
Междувременно, след като обяви война на ебола и съобщи, че ще изпрати 3000 специално обучени военни в Западна Африка, президентът Барак Обама се опита да успокои духовете в САЩ като заяви, че няма пряка заплаха за страната от епидемията. Въпреки това Центърът за борба със заразните болести в Атланта, щата Джорджия, разпрати специални брошури до всички болници в Съединените щати. Здравните заведения и докторите бяха предупредени, че „сега е моментът да се приготвят“.

Освен брошурата, центърът в Атланта изпрати 6 страници с най-важните правила, които ще бъдат приложени, за да се установи бързо дали даден пациент е инфектиран. От Центъра не вярват, че в САЩ има нови случаи на ебола, но заключават по презумция, че е въпрос на време епидемията да достигне страната, коментира във Вашингтон известният наблюдател Пол Бедар. Като се има предвид плачевното състояние на контрола по южната граница на САЩ с Мексико, заключението на Бедар звучи като предупреждение. В щатите Ню Мексико и Аризона това лято престигнаха хиляди деца, непридружавани от родителите си. Невръстните пришълци били изведени от опасни райони на Централна Америка. Пресата съобщава, че границата е почти без наблюдение.

На здравния персонал в частност се препоръчва да се използват специалните електронни апарати „Бъди кеър“, с които се избегва прекия контакт с пацентите. Устройството е предназначено да информира постъпилите в болница за процедурите, на които ще бъдат подложени.  Освен това на лекарите и старши медицинските сестри, които взимат решения, се препоръчва веднага да информират за предполагаеми и установени случаи на вирусното заболяване ебола.  При установяване на заразени незабавно трябва да се пристъпи към изолация, карантина и установяване на степента на разпространяване на заразата.

„Всяка болница трябва да гарантира, че може да идентифицира Ебола, да предпази здравните служители и безпоасно да се погрижи за пациента“, предупреждава Центърът за борба със заразните болести. „Нямаме данни за заразени от ебола в САЩ, освен двамата американски лекари, които бяха евакуирани от Западна Африка. Тъй като е възможно хора с ебола да пристигнат в САЩ, сега е времето да се вземат мерки да се разяснаят предварително симптомите на болестта“, се казва в брошурата на Центъра.