Страните, станали част от ЕС от 2004 г. насам, оттук нататък за "говорят в един глас" на заседанията на Европейския съвет. Това пожела премиерът на Полша Матеуш Моравецки, който бе домакин на срещата "Заедно за Европа" на държавните ръководители на останалите т.нар. "млади" членки на Съюза. Това са още България, Унгария, Литва, Малта, Румъния, Хърватия, Чехия, Естония, Кипър, Латвия, Словакия и Словения. 

Моравецки открои общи цели като борбата срещу данъчните убежища и срещу несъбраните приходи от ДДС. Последният казус бе наречен "слона в стаята, когото не виждаме". Цената му обаче е 150 милиарда евро по-малко годишно в ЕС, твърди полският премиер. 

Моравецки е категоричен, че общо 13-те страни, чиито ръководители бяха днес в столицата Варшава, "възнамеряват да се борят заедно и срещу вноса на продукти, които са с по-лошо качество, отколкото на Запад".  

"Ще се борим заедно с двойните стандарти, с навлизането на продукти с ниско качество в Централна Европа и то на по-висока цена", заяви ръководителят на полското правителство. "Ние силно ще се противопоставим на това в Брюксел и Страсбург," добави той, цитиран от БТА.

В края на срещата беше приет документ, наречен Варшавска декларация, която съдържа визия за по-нататъшно развитие на ЕС. Документът обръща внимание на необходимостта да се вземе предвид мнението на всички страни членки на общността в процеса на вземане на решения, подчертава значението на нормализирането на функционирането на Шенгенската зона и нейното разширяване, като се използва потенциалът на общия пазар и укрепване на кибернетичната сигурност. Участниците във варшавската среща предлагат като приоритет да се разглежда интеграцията на страните от Западните Балкани като стратегическа цел на ЕС и взаимодействието с НАТО и Източното партньорство.