По-нисък ДДС за хляба, лекарствата, печатните издания. Това ще е новата законодателна инициатива на депутати от ДПС, обявена този път лично от избраника Делян Пеевски, който през изминалата седмица изнедадващо се появи на работа два поредни дни на втората година от мандата на 44-ия парламент.

Предположението на депутата бе, че налогът върху хляба вместо 20%, трябва да е 5 на сто. За останалите продукти числа не бяха споменати. Тепърва поправките ще се пишат, а за разлика от Пеевски икономистът от движението Йордан Цонев се въздържа да обявява какви биха били новите по-ниски ставки. Той обаче обясни една от причините за идеята - страната ни да остане конкурентноспособна на регионалния пазар, докато Гърция и Румъния намаляват своите ставки за определени продукти, например храна. Друг е въпросът, че в споменатите държави, а и в повечето страни от ЕС, с много малко изключения, различни ставки за определени стоки има отдавна. На става ясно защо точно тези дни това се оказа фактор.

В последно време, въпреки че ДПС е официално в опозиция, когато Пеевски и колегите му законотворчестват, мнозинството с основен компонент ГЕРБ гласува "за" всякакви предложения - и за банките, и за печатните издания и собствеността на медиите, и каквото и да се предложи. Пеевски може и да не идва в Народното събрание, но реши ли да пише закон - успеваемостта му е забележителна. 

Идеята с нови ставки за ДДС обаче е изненадваща. Досега ДПС не е приемало подобни предложения, а те от 39-ото Народнно събрание, когато ДПС беше във властта, валят преди всяко приемане на бюджета за следващата година. Общото между всички опити до момента да се намалят ставките за някои продукти е, че никога не са приемани. Без значение кой, кога и с какви мотиви ги внася в Народното събрание.

Всъщност ДДС върху лекарствата в България се появява в мандата на НДСВ и ДПС 2001-2005 г. Преди това няма.

Клуб Z провери колко пъти с официален законопроект в Народното събрание от 2001 г. нататък е имало опити за промени в ставките. В сметката не влизат предложенията, правени между първо и второ четене на Закона за ДДС и предложенията, правени чрез промени в други данъчни закони преди приемане на бюджета всяка година.

В 39-ото НС (кабинет "Сакскобургготски - б.р.) пред 2004 г. се появява законопроект, подписан от Анастасия Мозер и група народни представители. Предложението е е за 5% ДДС върху хляба и 7% - върху лекарства, мляко и още някои продукти. Идеята не стига до пленарната дала дори, показва справка в архива на парламента. 

Пак 2004 г. - но този път от БСП начело със Сергей Станишев, идва предложение за намаляване на ДДС от 20 на 10 на стро за лекарства и учебници, 15% -  за хляб и 15% -  за мляко и млечни изделия. Не се приема. 

В края на същата 2004 г. депутати от СДС искат общо намаляване на данъка от 20 на 18%. Съдбата на предложението е очакваната. 

В следващия парламент - 40-ия, когато управлява тройната коалиция, отново с ДПС в състава си, следва нова порция предложения. 

Прее 2007 г. представителят от СДС Ваньо Шарков внася законопроект за 5% ДДС върху лекарствата. Отхвърлен е от мнозинството на БСП, НДСВ и ДПС на първо четене. Въпреки че според данни на Министерството на финансите "щетата" за бюджета ще е под 200 млн. лв. на годишна база. 

Пред 2009 г. - вече в 41-ото Народно събрание, когато на власт е първия кабинет "Борисов", отново десницата – "Синята коалиция" между СДС и ДСБ, предлага 7% ДДС за лекарствата и учебниците. Законопроектът отново е отхвърлен.

Пред 2011 г. нов опит на "Синята коалиция" за по-ниски ставки - този път от 9 на сто, последва съдбата на всички останали опити. Десницата прави поредно усилие година по-късно - през 2012 г. Резултатът е същият.

От "Синята коалиция" дори припомнят, че в предизборната програма на ГЕРБ е имало част, обещаваща по-нисък ДДС по време на мандата. Това така и не се случва, а в гласуванията ГЕРБ и ДПС са на една и съща позиция - "против". 

И председателят на "Атака" се пробва няколко пъти с упражнения на тема ДДС - в неговия случай - очаквано - доста популистки и крайни. През 2012 г. националистът първо иска 0% ДДС за хляб, учебници и дори за горивата. През 2014 г. модифицира идеята "националистически" - 10% ДДС за храната, произведена в България. В края на същата година се връща към варианта за нулева ставка за храни и лекарства. За разлика от законопроектите, изброени преди това, в тези сериозна финансова обосновка липсва. 

През 2015 г. в 43-ото НС БСП с Михаил Миков начело предлага следното - 5 на сто ДДС за бебешки продукти. Под предложението е подписана и Корнелия Нинова. Идеята се отхвърля. Вторият опит е през 2016 г. и законопроектът не стига до пленарната зала.

Напусналият БСП депутат в същия мандат - Георги Кадиев - през 2015 г. също предлага ниско ДДС за лекарствата - 8 на сто. Няма дори гласуване. 

За целият период има само един "пробив" по темата с ДДС. Той е през 2016 г. и е сътворен от депутатите от десницата (сега част от "Демократична България") Мартин Димитвор и Петър Славов. Те предлагат, а мнозинството се съгласява и гласува - да отпадне ДДС върху дарени храни при определени условия. Мотивът е, че заради данъчната тежест производителите и търговците на храни нямат никакъв стимул за зареждат хранителната банка. Промяната се случва. 

В последната програма на БСП - "Визия за България" - записаното удивително напомня на предложеното от Пеевски в края на работната седмица. Не само заради диференцираните ДДС ставки, а и заради другия момент в идеите на депутата от ДПС - безплатни детски градини. 

През годините и фармацевтичния бранш, и издателите, и производителите на хляб многократно са искали намаляване на потребителския данък. С всевъзможни мотиви, с писла до всякакви институции, с опит за публичен натиск, когато например при хляба се зададе риск от скок в цените. Чуваемост досега не е имало. 

Всъщност в разгледания дотук период има случаи на ДДС, който е различен от общата ставка от 20%. Това обаче важи само за туризма. ДПС бяха "за".

ДДС не дължи и хазартът, въпреки че Валери Симеонов, докато още беше вицепремиер в настоящото правителство на Бойко Борисов, заговори, че този бизнес е крайно време да се обложи. Законопроект специално за ставката не е внасян, имаше само закана. Темама "хазарт" след това потъна. 

Как ще се развие безкрайният сюжет "по-нисък ДДС" този път - щом вносителят на промени в ставките се очаква да е Пеевски с колегите си от ДПС - предстои да видим.