Борис Джонсън, бившият британски външен министър и фаворит за приемник на Тереза Мей, заяви в интервю, че би отказал да плати "сметката за развода" с ЕС от 39 милиарда лири (близо 43,8 млрд. евро), ако не бъдат предложени по-добри условия за "Брекзит", предаде ДПА, съобщава БТА..

Договорената сума от 39 млрд. лири ще бъде платена едва когато има "по-голяма яснота" за пътя напред, посочва Джонсън пред вестник "Сънди таймс".

"Винаги съм смятал, че е странно да пишем чек, преди още да е постигнато окончателно споразумение", заяви той. 

В петък Мей подаде оставка като лидер на управляващата Консервативна партия и с това даде началото на надпревара в партията за свой приемник.

Предсрочни парламентарни избори обаче няма да има. Намерението си да се оттегли, тя обяви още миналия месец, признавайки, че не е успяла да уреди споразумение за напускането на ЕС от Великобритания. Мей обаче ще остане премиер, докато депутатите и членовете на Консервативната партия не изберат новия си лидер - процедура, която се очаква да отнеме не повече от два месеца.

Утре ще стане ясно кои окончателно ще са кандидати за лидерския пост на консерваторите. За да влезе в надпреварата, всеки от претендентите трябва да си е осигурил подкрепата на поне осем депутати. Първият тур на гласуването е в четвъртък.

Джонсън е сред основните фаворити до оглави Консервативната партия. Във Великобритания лидерът на най-голямата партия в парламента става премиер.

Реакцията на Франция

Източник, близък до френския президент Емануел Макрон, коментира, че ако Великобритания не плати сметката си от 39 милиарда лири (50 милиарда долара) за "Брекзит", то това би било равносилно на обявяване на неплатежоспособност..

"Неспазването на плащанията по задълженията ви е неизпълнение на международни задължения, еквивалентни на неплащане на държавен дълг, чиито последици са добре известни", е заявил анонимният източник пред Ройтерс.