На фона на скандалите с китайската компания Huawei, темата за навлизането на 5G бе избутана от китайско-американската търговска война и съмненията в шпионаж. 

Но дали с оборудване от Huawei, ZTE, Ericsson, Nokia или други, 5G идва, и у нас стои въпросът кога.

Къде вече има 5G?

На национално ниво - никъде.

В отделни градове и региони достъп до мрежата от пето поколение има в Южна Корея, Япония, САЩ, Канада, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства и други.

До края на годината оператори в Южна Америка и Азия също планират да предлагат ограничен 5G достъп. Други пък са си поставили това като цел за 2020 г.

В повечето държави по света обаче вече текат тестове на различни нива, които са първа стъпка към реално предлагане на услугата. На повечето места тя ще се появи първо само за бизнес клиенти, разбира се.

Има ли устройства?

Доскоро стоеше въпросът каква е ползата от 5G, ако нямаме устройство, с което да получим достъп до новото поколение мрежи?

После излезе Samsung S10 5G, а през март тази година Асоциацията на глобалните мобилни доставчици създаде първата си база данни за устройства, които поддържат 5G.

Засега в списъка са общо 33 предстоящи устройства, продавани от 23 различни компании по света. 

Кой ще е първи в България?

И трите български оператора - A1, Telenor и Vivacom - говорят отдавна за 5G и техните усилия в тази посока, а тази година се готвят и за първите тестове.

Всички те имат проблем с настоящите цени за нужните честоти, които в момента са на непоносим цени. Според операторите не само България, но и много други държави в ЕС в момента залагат на голяма пряка печалба от продажба на честоти на високи цени, вместо да инвестират в по-бързо и динамично развитие на 5G мрежите. Това според тях би довело до непряка, но далеч по-голяма печалба за която и да е държава.

В Европа по-малко от половината държави въобще са освободили нужните честоти. Сериозен проблем ще е и евентуално блокиране на Huawei от ЕС, което ще увеличи с милиони разходите за новата мрежа, в добавка към високите цени на честотите.

Преди обаче да се решат тези проблеми с регулаторите, и трите оператора планират да направят демонстрационни тестове. За целта те вече са подяли заявка за тестови честоти.

От Vivacom не са дали точна дата, от Telenor наскоро обещаха това да стане в третата четвърт на годината, но по всичко личи, че A1 традиционно ще са първи. Очаква се в началото на юли операторът да направи реален тест на технологията.

Още в началото на годината старшият директор на "Мрежа и услуги" в A1 Тодор Ташев обеща, че до 2020 г. ще има 5G у нас - макар и вероятно само в един град. Мрежата на А1 е също така хардуерно готова за преминаване към 5G, в момента основните затруднения са регулаторни и финансови.

5G няма да е осезаема стъпка напред за много обикновени потребители - но ще се усети не само от бизнеса и специалистите, а и от всички нас в рамките на следващите няколко години, когато се развият услугите "интернет на нещата" и навлязат технологиите, които позволява най-бързия мобилен интернет. А състезанието между операторите у нас е само добра новина - конкуренцията води до по-качествена и евтина услуга.