Бизнесът на почетния председател на ДПС се разширява. На 12 юни Ахмед Доган е регистрирал като дъщерна компания на ТЕЦ "Варна" дружеството "Пристанище ТЕЦ Езерово", съобщи "Капитал". Новата фирма ще управлява бъдещото търговско пристанище, което Доган възнамерява да изгради на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ-а във варненския залив. 

Според изданието това е очакван ход. Защото докато ТЕЦ "Варна" се модернизира и прави заявки за по-голямо участие в енергийната система на страната, портът "ТЕЦ Езерово" ще бъде разширен. А според инвестиционния план се кани да изземе бизнеса за 60-70 млн. лв. на година с износа на зърно и контейнерите това от "Пристанище Варна".

За директор на новата компания е назначен бившият транспортен министър в кабинета "Орешарски" - Данаил Папазов. В периода от 2001 до 2013 г. той ръководи държавното "Пристанище Варна". В края на 2017-а купи чрез фирмата си "Сигда" ТЕЦ "Варна" и няколко месеца по-късно прехвърли на Доган мажоритарния дял. В ръководството на "Пристанище ТЕЦ Езерово" е и Адриан Атанасов, който е дългогодишен финансов директор на "Пристанище Варна".

 
 
През април евродепутатът Радан Кънев сезира прокуратурата и Европейската комисия за подготвяното според него "закриване" на пристанище "Варна-изток" и замяната му с това при теца на Ахмед Доган.

"В момента пристанище "Варна-изток" се преустройва в "рекреационни зони" (алеи с кръчми и чалготеки) (...). А пристанище ТЕЦ-Варна се управлява от Доган под благосклонния поглед на местната и националната власт. Накратко - подготвя се закриване на "Варна-изток" и замяната му с ТЕЦ-Варна, но вече в ръцете на ДПС, а не на държавата. 

По силата на чл. 106, ал. 1, чл. 112, ал. 2 и параграф 74 ПЗР на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВППРБ), пристанище ТЕЦ-Варна е ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ. Държавата обаче - в лицето на областния управител и на министъра на транспорта - не е издала акт за ПДС. Напротив - държавни и общински институции усилено съгласуват и подпомагат действията, с които Доган заграбва тази ценна пристанищна зона...", написа тогава Кънев.