"На "Позитано" 20 даже и оставка не могат да подадат."

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира събитията от неделния пленум на БСП, на който лидерът Корнелия Нинова оттегли подадената по-рано заради загубата на евровота оставка. 

Коментарът на Борисов бе след срещата с еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел и с ръководителя на Главна дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола, съобщава "Фокус".

На въпрос дали би коментирал вътрешнополитически теми, Борисов заяви, че това не е интересно.

"Сега сме високо технологично ориентирани в България, на най-високо ниво", заяви той. Но не се сдържа и все пак направи коментара си по адрес на левицата.

Поводът за посещението на Виола е изборът София да е е един от осемте града в Европа, които ще приемат първите европейски суперкомпютри.

Както Клуб Z писа, компютрите ще бъдат разположени в центрове за свръхбързи изчисления. Освен София останалите 7 града са Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения). Осемте места бяха избрани от Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC).

Центровете ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса. Те ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с климатичните промени.

Общо 19 от 28-те държави членки, участващи в EuroHPC, ще се включат и в консорциумите, експлоатиращи центровете. Заедно със средствата от ЕС общият бюджет ще възлезе на 840 милиона евро. Договореностите за финансирането за новите суперкомпютри ще залегнат в подробните споразумения за тяхното приемане, които предстои да бъдат подписани.

Очаква се суперкомпютрите да бъдат пуснати в действие през втората половина на 2020 г. за европейските потребители от академичните среди, промишлеността и публичния сектор. Всички нови такива машини ще бъдат свързани с общоевропейската високоскоростна мрежа GEANT, подобно на съществуващите суперкомпютри, които са част от PRACE.

Днес Мария Габриел уточни, че общата инвестиция е 1 млрд. евро, от тях 486 млн. евро са предоставени от ЕК. Останалите са от държавите-членки и частните партньори.

Конкретно проектът за България струва 18 млн. евро, като 12 са българско финансиране, а останалите 6 милиона са от ЕК, посочи Габриел.

Виола добави, че тази инвестиция е най-голямата на Европейския съюз в България по отношение на научната инфраструктура. По думите му, този компютър, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото този в центъра на НАСА.

"Това ще бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа", изтъкна Роберто Виола.

Виола уточни, че този суперкомпютър има три основни сфери на приложение. Хората ще имат по-добро разбиране за болести, които днес не могат да бъдат излекувани, давайки пример с рак и други дегенеративни болести. Освен това, той ще помогне на голямата индустрията, малките и средни предприятия и отбраната. Ще има възможност за въвеждане на изкуствен интелект. Чрез него могат да се предвижда торнадо, гръмотевични бури и земетресения. Българският суперкомпютър ще работи в мрежа с всички европейски компютри.

Борисов обяви, че в този център ще работят предимно българи. Той ще бъде изграден в Технопарка. Борисов коментира, че този суперкомпютър ще даде и огромни възможности на България. Чрез него ще може да бъдат тествани детайли от автомобили, мостове и сгради. Той ще създаде огромни възможности и в здравеопазването. Суперкомпютърът ще работи 24 часа в денонощието, допълни той.