Фейсбук официално обяви плановете си да създаде криптовалутата "Либра", предаде Асошиейтед прес. Очаква се тя да бъде пусната в обръщение в рамките на 6-12 месеца. Социалната мрежа ще си партнира и с други корпорации като "Пейпал", "Юбър", "Спотифай", "Виза" и "Мастъкард". Целта им е да съберат 1 милиард долара капитал. 

[nid:82577]

Някои експерти са загрижени, че глобалната криптовалута може да застраши банките, националните валути и да наруши личната неприкосновеност на потребителите. В момента "Фейсбук" е обект на федерално разследване от американския Конгрес заради лошите си практики за поверителност. 

Марк Зукърбърг публикува статус в социалната мрежа, с който изброи предимствата на "Либра" и криптовалутите въобще и увери, че данните на потребителите ще бъдат в безопасност.

"Ние се стремим да улесним всички да изпращат и получават пари, също както използвате нашите приложения, за да споделяте незабавно съобщения и снимки. За да стане това, "Фейсбук" стартира и независима дъщерна компания, наречена "Калибра", която ще изгражда услуги, които ви позволяват да изпращате, харчите и спестявате "Либра" - като ще започнете с цифров портфейл, който ще бъде достъпен в "Уатсап" и "Месинджър" и като самостоятелно приложение през следващата година. Калибра ще бъде регулирана като останалите доставчици на платежни услуги. Всяка информация, която споделяте чрез "Калибра" ще бъде отделена от информацията, която споделяте във "Фейсбук".

Дейвид Маркъс, който е ръководител на криптовалутната програма на компанията, съобщи в "Туитър", че фокусът на новата инициатива са "1,7 милиарда души, които все още не ползват банкови услуги 30 години след създаването на Интернет".

Андрю Янг - кандидат-президент на Демократическата партия в САЩ, подкрепи инициативата на "Фейсбук" и допълни, че "криптовалутата може дори да удари корупцията, тъй като голяма част от средствата за хуманитарна помощ така и не достига до пострадалите хора".