СИМОНА РУСЕВА

“Когато съобщих на кралицата за изхода от референдума в Шотландия, от радост тя не престана да мърка като котенце”. Думите са на британския премиер Дейвид Камерън, уловени от микрофони. Той недопустимо одумва Елизабет Втора в личен разговор вчера в Ню Йорк с бившия кмет на града, предприемача Майкъл Блумбърг.

Двамата бяха на форума за промените в климата, свикан от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.
Камерън злословил по адрес на кралицата, без да се усети, че го следват журналисти с включени микрофони и тв камера. Така цял свят днес разбра за конфуза. Британският протокол повелява да се пази пълна секретност относно разговори с Нейно Величество. Не е позволено нито дума да стане публично достояние.

На 18 т. м. в Шотландия беше проведен референдум – за или против независимостта на страната. Когато станали ясни резултати от вота – оставане във Великобритания, Камерън позвънил на кралицата. Тя била толкова радостна, че не преставала “да мърка като котенце”.

За него изходът от вота също бил огромно облекчение. Премиерът обаче бил бесен на социологическите агенции, сочили преднина за отцепниците.

“Вече казах – с най-голямо удоволствие бих подгонил тези институти за изследване на общественото мнение и дори бих ги дал на съд за причинената ми язва на стомаха. Това беше време на късане на нерви”, изрекъл с усмивка Камерън пред Блумбърг.

Както е известно, Елизабет Втора се пазеше от изявления относно референдума в Шотландия и едва дни преди вота изрече на излизане от църква в Балморал, че шотланският народ трябва "да помисли много внимателно за бъдещето си". Говорител на Бъкингамския дворец обясни, че ролята на кралицата не допуска вмешателства, институцията е надпартийна.

Вън от съмнение е, че изходът от допитването миналия четвъртък и за нея е бил облекчение. След като бе оповестен резултатът, кралицата заяви: “Не се съмнявам, че шотландците ще се сплоят в името на взаимното уважение и респект, за да работят конструктивно за бъдещето на Шотландия и на всички части на Великобритания. Семейството ми и аз ще направим всичко, което е по силите ни да ви помагаме и подкрепяме в тази важна задача. Британците изпитват вечна любов към Шотландия.”

55,3 на сто от участвалите в референдума 84,6 на сто от имащите право на глас се обявиха за запазване на над 300-годишния съюз с  Великобритания. Само 4 от общо 32 избирателни района бяха за отцепване.

Публични коментари за реакцията на кралицата обаче са недопустими.

“Елизабет Втора със сигурност не е очарована от изцепката на нейния премиер", коментира саркастично “Шпигел”.