Иранският президент Хасан Рохани каза на френския си колега Еманюел Макрон, че Иран "не се стреми към война с никоя страна, включително САЩ", съобщи иранската държавна агенция ИРНА, цитирана от Франс прес.

"Иран няма никакъв интерес да засилва напрежението в региона и не се стреми към война с никоя страна, включително САЩ", е казал Рохани на Макрон вчера в телефонен разговор. 

Напрежението между Вашингтон и Техеран се засили след свалянето на американски дрон от Иран на 20 юни и опасенията за бъдещето на иранското ядрено споразумение, от което САЩ се оттеглиха през миналата година.

В понеделник Макрон обяви, че ще се срещне с президента Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в края на седмицата в Япония и ще обсъдят иранския въпрос.

Иранците винаги са били ангажирани в подкрепа на регионалния мир и стабилност и ще продължат да полагат усилия за това, е заявил Рохани на Макрон.

Иранският президент е подчертал, че спазването на ядреното споразумение от Иран "е обусловено от европейските обещания да се гарантират икономическите интереси на Иран, никое от което не се е конкретизирало".

"Ако Иран не може да спечели от споразумението, той ще намали ангажиментите си по него", е казал Рохани и е припомнил позицията, че Иран "никога няма да предоговори споразумението".
 

"САЩ носят отговорност за всички напрежения в региона", е заявил иранският президент и е отбелязал, че американският дрон е бил свален, след като са му били отправени предупреждения за нарушаване на иранското въздушно пространство.

 

Тръмп: Войната няма да е дълга и ще бъде само по въздуха

 

Тръмп заяви днес, че евентуална война между САЩ и Иран, която не включва наземни операции, няма да продължи дълго. В същото време той потвърди желанието си да избегне военна конфронтация, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Надявам се това да не се случи, но сме в много силна позиция, ако нещо подобно се случи", заяви Тръмп пред телевизия "Фокс Бизнес Нетуърк", попитан дали назрява война. "Не говоря за наземна операция . . . Казвам само, че ако се случи, няма да продължи дълго", предупреди американският президент.

 

Русия призовава за диалог

 

Москва убеждава Вашингтон и Техеран да решат разногласията чрез диалог, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Ще убеждаваме американските и иранските си колеги да се отдалечат от тази опасна линия и да започнат да уреждат противоречията си чрез цивилизован диалог. Разбира се това предполага прекратяване на политиката на ултиматуми, санкции и шантаж", подчерта руският външен министър на пресконференция след среща в Москва със своя колега от Обединените арабски емирства.

Лавров напомни за предложението на Русия за започване на диалог между арабските страни в Персийския залив и Иран.

"Идеята ни представлява алтернатива на пагубния курс, по който се опитват да тласнат района така наречените ястреби", каза той.

Военният сценарий около Иран може да стане фатален и да предизвика международна криза, предупреди Лавров.

 

Опитват се да озаптят президента

 

В също време днес ТАСС съобщи, че двама членове на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ - републиканецът Мат Гец и демократът Ро Хана, са предложили поправка към разглеждания в момента проект за отбранителен бюджет, която забранява на Тръмп да използва военна сила срещу Иран без одобрението на законодателите.

По думите на Гец "безцелните и безкрайни войни в Близкия изток правят САЩ по-слаби, а не по-силни".

"Не бива да допускаме Иран да получи ядрено оръжие и да заплашва международния мир, но Конгресът трябва да се стреми всички военни действия да се осъществяват в съответстрие с американската конституция", каза той.

Хана отбеляза, че "поправката е предохранителна мярка в случай на едностранни действия от страна на Тръмп по отношение на Иран".

"Президентът по време на предизборната кампания се изказваше за това да се сложи край на скъпоструващите войни зад граница, но той не изпълнява това свое обещание", добави той.

Вероятността да бъде приета поправката не е голяма, коментира ТАСС. Тя изисква одобрение не само от Камарата на представителите, която демократите - политическите опоненти на Тръмп - контролират, но и на Сената, където мнозинство са съпартийците му републиканци.

През май сенатската комисия по външните работи отклони инициатива на демократите, изискваща съгласието на законодателите за военни действия против Иран.