Главната причина за аварията на руската ядрена подводница, при която загинаха 14 души на борда й, е пожар в акумулаторното й отделение. Това докладва днес министърът на отбраната Сергей Шойгу в разговор с президента Владимир Путин, публикуван на уебсайта на Кремъл.

Шойгу каза, че ядреният отсек не е пострадал, а подводницата може и трябва да бъде ремонтирана. Путин му възложи да предложи за държавни отличия екипажа.

Ядрената енергийна установка се намира в напълно работен режим доложи Шойгу, цитиран от ТАСС.

"Ядрената енергийна установка на този апарат е напълно изолирана и там няма никакви хора. Освен това, при действията на екипажа са изпълнени всички необходими мероприятия за защита на реактора, той е в напълно работен режим", е цитиран Шойгу на сайта на Кремъл.

За пръв път днес, три дни след аварията, Путин каза, че строго секретната военна подводница, поразена от смъртоносен пожар, е с ядрено задвижване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Руските власти бяха критикувани, че се опитват да прикрият подробности от инцидента, станал докато моряците изследвали морското дъно край Арктика, посочва агенцията.

Путин разкри, че подводницата е с ядрен реактор, като попита министър Шойгу за състоянието му след пожара.

Шойгу увери президента, че ядреният реактор е напълно изолиран и се управлява автоматично.