Умният асистент Alexa не просто изпълнява команди, отговаря на въпроси и търси в мрежата. Продуктът на Amazon, освен че слуша постоянно, записва и всяка една дума, която му се казва.

Записите обаче могат да се изтрият ръчно, успокояват от Amazon, в отговор на въпроси от американския сенатор Крис Куунс (демократ от Делъуеър) към изпълнителния директор на техногиганта Джеф Безос, съобщава Ars Technica.

"Запазване записи на звука и стенограми на клиентите, докато те не изберат да ги изтрият", заявяват от Amazon.

Освен компанията и трети лица програмират "умения" за платформата Alexa, с която работят няколко техни домашни "умни" устройства, десетки на конкуренцията, смартфони, лаптопи, телевизори и други.

Макар все още да не е много популярна извън англоезичния свят (където асистентът е най-точен), над 100 млн. устройства са продадени до началото на 2019 г.

Независимо дали човек поръчва пица, купува дигитално съдържание, вика си такси или Uber, поръчва от Amazon, компанията или разработчици "очевидно трябва да пазят запис на трансакцията". Не е ясно в какъв вид точно са тези данни.

Ако имате подобно устройство и искате да изтриете данните от профила си, трябва да отидете в секцията за поверителност (Alexa Privacy) и да изберете "промени дигиталните настройки и тези на устройството" (Change your digital and device settings) в частта "Вашите устройства и съдържание" (Your Devices and Content).

Сенатор Куунс отбелязва, че компанията не разкрива до каква степен данните се споделят с трети лица и дали те употребяват и контролират тази информация. Федералната търговска комисия започна разследване на Amazon и Facebook, а Министерството на правосъдието проверява Apple и Google. 

Американските власти и регулатори все по-често проверяват и разпитват служители на Amazon, както и други техногиганти след поредицата скандали около употребата на потребителска информация. Компанията наскоро призна, че ползва "малка част" от записи на потребители, за да подобрява софтуера си. Ден след отговора на Amazon правната комисия на Конгреса обяви старта на двупартийно разследване на дигиталния пазар.