Президентът Росен Плевнелиев илюстрира изказването си пред Съвета за сигурност на ООН, посветено на международната заплаха от тероризъм, с примера от атентата в Сарафово през 2012 г.

„Терористичната атака през 2012 г. на летището в Сарафово е поредното доказателство за мащабите на явлението, свързано с набирането на чуждестранни бойци за извършването на терористични актове“, каза в Ню Йорк държавният глава.

В сряда Плевнелиев участва в заседание на Съвета за сигурност на ООН, председателствано от президента на САЩ Барак Обама.  То прие резолюция, която осъжда масовото нарушаване на човешките права от терористични организации в Ирак и Сирия като „Ислямска държава“. Резолюцията предвижда приемането на законодателни мерки от държавите членки на ООН срещу присъединяването на техни граждани към терористични организации. Съавтори на резолюцията са 104 страни, сред които и България.

Според Плевнелиев въпреки че няма доказателства за присъствието на чужди бойци в неговата страна, е възможно тези хора да идват от съседни страни и да имат фалшиви български документи за идентичност.

Международният тероризъм не признава граници и нито една страна не е застрахована срещу терористично нападение, каза още той. Чуждестранните терористични бойци представляват сериозна заплаха не само за страните, чиито граждани са, но и за регионалната и глобална сигурност. Необходимо е обединяване на усилията на международната общност за решителни действия в борбата с феномена „чуждестранни терористични бойци“, подчерта още президентът.

 „Различните религиозни общности в България живеят в мир и разбирателство. Тяхната позиция беше категорична и единна по отношение на хората, присъединяващи се към терористични организации. Доказателство за това е приетата от Главното мюфтийство в България декларация, осъждаща дейността на "Ислямска държава" и подкрепена и от Националния съвет на религиозните общности“, заяви президентът Плевнелиев.

 Участието на президента в заседанието на Съвета за сигурност е израз на подкрепата на България, като част от широката международна коалиция срещу тероризма. Страната ни оказва пълна политическа подкрепа и съдействие според възможностите си, се уточнява в прессъобщението на "Дондуков"2. Оттам обясниха пред Клуб Z, че не разполагат с пълния текст на изказването на държавния глава пред Съвета за сигурност.

Ден по-рано от прессекретариата трябваше да опровергават публикация във в. "Дума", според която Плевнелиев и Шаламанов са обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава". 

"Твърдението, че Република България е поела ангажимент за присъединяване към „…евентуална „Коалиция на желаещите" за сухопътни удари срещу „Ислямска държава“, освен че не отговаря на истината, може да предизвика последващи реакции, както от страна на радикалната групировка, така и от засегнатите държави.

 На срещата на върха на НАТО в Уелс не е обсъждано включване на каквито и да било български военни формирования в операция срещу ислямистите. В тази връзка не е имало и запитване към делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, за изпращане на бригада от състава на Сухопътни войски. Единственият поет ангажимент от наша страна е заедно със съюзниците от НАТО и ЕС да предоставим дарения, свързани с леко стрелково въоръжение и боеприпаси", се казваше в съобщението.