България е успяла да спаси 2 милиона евро от общо 9 милиона. Така тя ще загуби 7,2 милиона по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) на Еврокомисията.

Така отговориха на запитване на Клуб Z източници от ЕК в Брюксел.

Повод да се обърнем към тях бе изявлението от вчера на земеделската министърка Десислава Танева. Тя съобщи в парламента, че Брюксел няма да отпусне на страната ни над 7 милиона евро от Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) заради нереализирани проекти.

Другата причина за приложената мярка е неуспешното усвояване на предвидения бюджет в края на декември 2018 г. заради регламента, известен като N+3. Съгласно политиката на сближаване отпусканите средства за страните членки на ЕС се разделят на годишни суми, които трябва да бъдат изразходвани в рамките на 2 или 3 години в зависимост от конкретната държава.

N означава началната година, рез която започват да се дават парите. Всяка непоискана за този период от страната членка годишна сума автоматично се изважда от общата и автоматично се връща в бюджета на ЕС.

България не е единствената страна, която губи пари от Фонда,допълват от Еврокомисията. Общите дагуби са 61,7 милиона евро. От Брюксел обаче не назоваха имена на държави.

България е била предупредена през май за риска да загуби парите. Това е направено в публикувания тогава доклад за изразходването на отпусканите суми по различни оперативни програми от страните от ЕС.

България е била запрашена да се лиши от близо 9 милиона евро по Програмата за морско дело и рибарство. Властите в София обаче направили възражение, в резултатна което успели да спасят около 2 милиона евро.

ЕФМДР е нов фонд, създаден през 2014 г. Той е един от петте европейски структурни и инвестиционни фонда, които се допълват взаимно и имат за цел насърчаване на растежа и заетостта в Европа.

За многогодишната финансова рамка в периода 2014-2020 г. предвидените за България пари по Фонда са 88,1 милиона евро.