Албанският парламент прие създаването на анкетната комисия, която ще разследва дали президентът Илир Мета е нарушил Конституцията, след като в началото на юни издаде указ за отлагането на местните избори, информира македонският телевизионен “Канал 5“, цитиран от "Фокус". 

След двучасово разискване 101 народни представители гласуваха "за", като така най-съществената пречка пред свалянето на Мета бе преодоляна. Пет от деветте членове на комисията, която ще реши съдбата на президента, са членове на управляващата партия на Еди Рама. 

Мета издаде указ за отмяна на изборите, след което ги определи за "недемократични", тъй като опозицията, водена от дясноцентристката Демократическа партия, обяви, че няма да участва. 

Още на 13 юни се водиха дебати дали да бъде започната процедурата, но управляващите социалисти разполагаха със 74 депутати, докато за да бъде подета процедурата се нуждаеха от 94. Затова пък бе приета резолюция резолюция със 100 гласа "за" и 7 "против", с която действието на президента бе обявено за "абсолютно невалидно"

В крайна сметка изборите бяха проведени, като социалистите спечелиха 60 от 61 общини. Заради отказа на опозицията да участва в 30 от тях имаше само по 1 кандидат - на Социалистическата партия. 

Междувременно албанската опозиция продължава протестите, в които настоява за оставката на премиера Рама, като обвиняват социалистите, че са обвързани с организираната престъпност.