Кристиан Вигенин от БСП бе избран днес за зам.-председател на Народното събрание. Предложението бе внесено днес от лидерката на левицата Корнелия Нинова. Както е обичайно, то бе прието почти единодушно. 

Вигенин е бивш евродепутат, беше и министър на външните работи в кабинета "Орешарски".

Левицата остана без зам.-председател на парламента почти година и половина, след като Валери Жаблянов бе свален от поста от управляващите - на 21 февруари 2018 г.

Повод за събирането на нужните подписи беше обръщение към премиера Борисов, в което се заявява, че Народният съд от 1945 г. е бил необходим и неизбежен. След като се разбра, че автор на текста е Жаблянов, управляващите поискаха оставката му. Той не я даде, а левицата го защити.

Сред другите причини за премахването му бяха негови критики към Договора за добросъседство с Македония, и опит да се осуети минута мълчание в парламента за жертвите на тоталитарния режим.

БСП сезира Конституционния съд, защото счете отстраняването му за неоправдано. КС обаче се съгласи с мотивите на управляващите. В резултат на това левицата реши да не предлага нов човек на поста - досега.

Наскоро Жаблянов се обяви за част от вътрешната опозиция в БСП, а на последния конгрес през юни бе изключен от Изпълнителното бюро на партиите. Днес загуби и няколко позиции в парламентарни комисии, заедно с други депутати от левицата, опоненти на Нинова в партията.