Астронавтът на "Аполо 11" Майкъл Колинс се завърна във вторник на мястото, от което преди 50 години заедно с Нийл Армстронг и Бъз Олдрин излетяха към Луната, съобщи Асошиейтед прес.

Колинс призна, че е желаел и двамата му колеги да го придружат до Стартовия комплекс 39А в Космическия център "Кенеди" (Армстронг почина преди 7 години, докато Олдрин отклони поканата).

"Невероятно е чувството да се завърнеш", заяви 88-годишният пилот пред NASA TV. "Има малка разлика този път. Искам да се обърна и да попитам Нийл нещо или може би да кажа нещо на Бъз Олдрин и разбира се, тук съм само аз", допълни той.

По покана на NASA Колинс отбеляза точния момент, в който ракетата "Сатурн V" излетя - 9:32 часа (13:32 часа по Гринуич) на 16 юли 1969 г. Той разказа за напрежението около членовете на екипажа в деня на излитането.

"Аполо 11"...беше сериозна работа. Ние, екипажът, чувствахме теглото на света на раменете си. Знаехме, че всички ще ни гледат - приятели и врагове, искахме да се справим възможно най-добре", обясни Колинс.

Екипажът достигна Луната за 4 дни. Лунният модул "Ийгъл" с Армстронг и Олдрин на борда кацна на 20 юли 1969 г. в 20:17 часа по Гринуич. Няколко часа по-късно - в 02:56 часа по Гринуич на 21 юли 1969 г. Армстронг стъпи на лунната повърхност.

Майкъл Колинс остана в капсулата "Колумбия" - транспортното средство за връщане на Земята. В по-късни години медиите често го наричат "най-самотния човек на света", защото след като е оставил Армстронг и Олдрин на Луната, той извършва пълна самостоятелна обиколка и на практика се отдалечава на рекордно голямо разстояние от най-близкото човешко същество.

Докато е зад тъмната страна на Луната той губи временно връзка с командния център на Земята. Колинс не желае да приеме тази титла и посочва, че е имал работа през целия полет и не е имал време да разсъждава философски над положението си.

"Знаехме, че ако поради някаква причина те не успеят отново да излетят, аз не мога да сторя нищо,  разказа той в Ню Йорк в края на месец май, по време на едно от многобройните събития с неговото участие по повод годишнината. "Колумбия" не можеше да се прилуни, аз не можех да им се притека на помощ", добави пилотът.

В последния момент се оказа, че Олдрин няма да присъства на честването. Той щеше да е безспорната звезда, тъй като е вторият човек, стъпил на Луната. Едва четирима от 12-те души, които са го правили, са все още живи.

От последната мисия "Аполо" през 1972 г. на Луната са изпращани единствено роботи.