Нови документи свидетелстват, че оспорваният вътрешен министър и вицепремиер на Италия Матео Салвини е бил информиран за продължилите месеци наред преговори в Москва относно руски дарения за неговата партия, което досега отричаше. Това съобщава швейцарският в. “Нойе Цюрхер цайтунг”, публикувайки кореспонденция от Рим на Андреа Шпалингер.

Новинарското списание “Еспресо” твърди, че се е добрало до нови компрометиращи документи относно аферата за тайни руски дарения за италианските десни популисти. Според изданието те доказват, че срещите между бившия говорител на Матео Салвини Джанлука Савоини и емисари на Кремъл не са останали без последствия. Преговорите са се водили в московския хотел “Метропол”. Ставало е въпрос за доставки на горива от руски доставчик за италианска енергийна фирма. При това милиони от сделката е трябвало да бъдат наляти за финансирането на евроизборите на партията "Лига" на Салвини. Преговорите са били водени месеци наред.

Писма до “Роснефт” и “Газпром”

В най-новото си издание сп. “Еспресо” публикува извадки от оферти и друга писмена документация, които пряко или косвено са постъпили в руските концерни “Роснефт” и “Газпром”. Така става ясно, че преговорите са започнали през юли 2018 г. и са продължили поне до февруари 2019 г.

На 29 октомври м. г. лондонската инвестиционна банка Euro-IB отправя запитване относно доставка на три милиона тона дизелово гориво и още толкова керосин от страна на “Роснефт”. При това се настоява за отстъпка в размер на 6,5 на сто от официалната пазарна цена. Така запитването съответства едно към едно на договорените в хотел “Метропол” условия. По време на срещата, както и при по-късно водени разговори се преговаря горивата да бъдат закупени от полудържавния италиански енергиен концерн “Ени”. В офертата обаче фирмата не е назована поименно, а само като неназован краен покупател.

Между другото “Еспресо” публикува документ с дата 1 февруари, от който става ясно, че руският енергиен гигант поради неясноти отхвърля сътрудничество с банката Euro-IB. Самата банка обявява, че няма нищо общо със сделката и с нелегално финансиране на партия. Дори плаши със завеждане на дело поради оклеветяване.

Защо междувременно от “Роснефт” се обръщат към “Газпом”, не е ясно. Също така и дали изобщо сделката е била осъществена. Всички заподозрени в подкупи актьори вкупом твърдят, че никога не са текли потоци пари. До този момент изглежда, че няма доказателства. Въпреки това за Салвини новите разкрития са крайно шокиращи. Той твърди, че не е изпращал Савоини с мисия в Москва и изобщо не знаел какво той е правил там. Но в ерата на селфитата краката на подобни лъжи са къси. Многото снимки, които са си правили Салвини и Савоини по време на важни срещи в Москва и другаде, разобличават италианския вътрешен министър в лъжа.

Съвместна вечеря в предната вечер

Наред с това се появяват все повече доказателства, че лидерът на партията "Лига" най-вероятно е бил информиран за сделката. В интервю за в. “Кориере дела сера” основателят на руския клон на италианския индустриален съюз Фабрицио Кандони заяви, че също е бил поканен на срещата в московския хотел “Метропол”, но не е отишъл. Дори е посъветвал Салвини да се дистанцира. Ако това е вярно, то италианският вътрешен министър е знаел за разговора, което и до днес отрича.

На 17 октомври м. г. той беше на официално посещение в Москва и изрично подчерта близостта си с Русия. За разлика от други европейски държави тук той се чувствал като у дома си. Според официалната програма след края на визитата си се е завърнал в Италия. Истината обаче е, че едва на идния ден е напуснал Москва. Още тогава италианските медии писаха за проведена тайна среща.

Според сегашната публикация в сп. “Еспресо” в ранната вечер на 17 октомври м. г. под голяма секретност Салвини се е срещнал с руския вицепремиер и отговарящ за енергетиката на страната Дмитрий Косак. Той е приближен на президента Владимир Путин, а след анексирането на Крим попадна в списъка със санкциите, наложени от ЕС на Русия. Според публикацията в “Кориере дела сера” след това Салвини е вечерял с тогавашния си говорител Джанлука Савоини, който не е бил член на официалната делегация, както и с още шестима души в ресторант “Руский”, намиращ се на 85-ия етаж на московски небостъргач.

Срещата в хотел “Метропол” се е състояла на следващия ден. На нея се е разговаряло за нелегални партийни дарения в размер на милиони. Наред с Джанлука Савоини е участвал и Иля Якунин, доверен човек на адвоката на Кремъл Владимир Пигин. Гласовете им се чуват на видео, двамата говорят за “план на нашите политически приятели” и “изгодно и за двете страни финансиране на предизборната битка”.

Под политически обстрел

Във връзка със сега публикуваните документи за партията "Лига" ще става все по-трудно да твърди, че ставало дума за спонтанна среща и че партийният лидер Салвини не знаел нищо за нея. Юридически, както и политически скоро може да се изправи пред проблем. Надигат се все повече гласове, предимно от коалиционния му партньор, да даде пояснения пред парламента в Рим. Възможно е дори десният популист да рискува разпад на управляващата коалиция и така да се стигне до предсрочни парламентарни избори. Би го направил с надеждата, че по време на предизборна битка кошмарната афера с руските дарения ще бъде по-лесно парирана, отколкото в качеството му на вътрешен министър.