В Америка си имат Статуя на Свободата, огромен неокласически паметник, който се издига в пристанището на Ню Йорк на остров Либерти. Сигурно не всички знаят, но София си има почти същата, с някои дребни разлики, Статуя на Суетата – малък елегантен паметник на съвременното изкуство, който се издига край един столичен паркинг във вътрешен двор на ул. „Братя Миладинови”.

Американската статуя е облечена с тога и държи в едната си ръка факел (Свободата просветлява света), в другата – книга, на която е изписана датата на подписването на американската Декларация за независимост.

Софийската статуя също е с тога, „ушита” от хиляди опаковки на най-разнообразни стоки, и държи в едната си ръка мобилен телефон (с който си прави селфи), а в другата – книга, вероятно каталог, на която пише Black Friday.

Американската статуя е открита през 1886 г. и бележи 100-годишнината от независимостта на САЩ. Проектирана е от скулптора Фредерик Огюст Бартолди и е подарена на Америка от Франция.

Българската статуя е открита съвсем скоро, преди по-малко от месец, и бележи 100-годишнината от 1919 г., когато са се случили най-различни неща*. Засега не е ясно от кого точно е проектирана, но е подарък на София от фондация „Тротоара” – независима организация, която цели създаването на подходящи условия за творчество и изява на младите хора.

 

 

 

 

 

 

 

* През 1919 г. Салвадор Дали прави първата си изложба, Мусолини създава фашисткото движение, завършва Първата световна война, Афганистан става независим, в САЩ е създадена е Американската комунистическа партия и е забранен алкохолът, а България подписва Ньойския договор.

"Площад Славейков"