Може ли делото “Империя”, разследвано от Специализираната прокуратура в Република Северна Македония, и замесеният в него бизнесмен Йордан (Орце) Камчев да повлияят на двустранните отношения София-Скопие? Казусът, който е сред темите, държани от македонските медии на фокус, не заплашва да излезе извън рамките на вътрешните работи на Скопие. Засега.

Той е един от най-богатите хора в югозападната съседка на България, натрупал състояние от 220 млн. евро, според списание “Форбс”. Камчев бе свързан с управлявалата близо десет години дясноконсервативна ВМРО-ДПМНЕ и премиера Никола Груевски, подал оставка в края на 2016. Още на следващата година се появиха съобщения в македонски медии, че българското външно министерство предлага бизнесменът Орце Камчев за почетен консул на България в съседната държава. Появиха се коментари, че предложението идва в момент, в който премиерите на двете страни - Бойко Борисов и социалдемократът Зоран Заев - преговарят усилено по Договора за добросъседство и приятелство, подписан през август 2017 г. 

Но Скопие не откликна положително на предложения от София кандидат, въпреки подновеното миналата пролет предложение. Ако Орце Камчев беше станал почетен консул, той щеше да получи функционален дипломатически имунитет - свързан с наказателно преследване и административно преследване, освен дипломатически номер на колата и връщане на ДДС при разходи за консулски нужди. 

През ноември м. г. Специализираната прокуратура на Северна Македония влезе в офисите на няколко фирми на Камчев заради разследването по случая, наречен “Империя”. В него е замесен и бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване по времето на Груевски - Сашо Миялковски, заедно с още неколцина, разследвани от спецпрокурора Катица Янева и екипа ѝ за корупция, пране на пари, престъпно сдружаване, измами и злоупотреба с власт. Разследващите органи проверяват и дали компаниите “Орка спорт” и “Орка текстил”, част от “Орка холдинг”, създадени още от бащата на Орце - покойния вече Илия Камчев, не са фалирани умишлено, за да се укрият данъци, а през офшорни компании в Швейцария средствата върнати обратно в Северна Македония.

Изнудването

Според македонски източници, двама души - Боян Йовановски и Зоран Милевски - са обещали на Камчев за 5 милиона евро да му осигурят прекратяване на наказателното преследване срещу него. Двамата твърдели, че могат да повлияят на специалния прокурор Катица Янева да бъде освободен Орце Камчев срещу определена сума.

По неофициална информация, с която "Дойче веле" разполага, Камчев е записал разговорите си с изнудвачите. Той запознал и премиера Бойко Борисов със съдържанието на аудио- и видеозаписите, който му осигурил охрана.

В отговор на запитване от "Дойче веле", от пресцентъра на българското Външно министерство съобщиха, че “Орце Камчев не е търсил помощ от Министерството на външните работи на Република България”. От пресслужбата на Министерския съвет отговориха, че не са информирани по официален ред от Република Северна Македония за образуваното наказателно производство и мерките за неотклонение спрямо г-н Орце Камчев, а научават за тях от публикации в медиите.

“Г-н Камчев не е отправял никакво искане към българския министър-председател и към българските власти за каквато и да е защита. Отношенията на приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония не могат да бъдат повлияни от този случай”, гласи отговорът на правителствената пресслужба.

Българските служби следят случая с Камчев, но официалният отговор от ДАНС е: “Без коментар”.

Защо Камчев? 

Типично за балканска държава, част от някогашния социалистически блок, Камчев не е случайна фигура, нито човек, който охотно би разказвал за първия си милион. Впрочем, неговият първи милион е дело на баща му, който, според публикации в македонски медии, е бил свързан с тайните служби на бивша Югославия. За Орце Камчев се знае още, че е в топли отношения и с гръцкия магнат Димитрис Копелузос, чиято компания е обвързана с общи проекти с “Газпром”.

Защо България е предложила този човек да е неин почетен консул, не е публично известно. Но някои вероятно знаят. 

"Дойче веле"