Русия подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд (МВФ).

Това обяви в официално съобщение руското министерство на финансите, цитирано от ТАСС.

"Русия се отнася позитивно към издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще бъде готова да я подкрепи на предстоящото гласуване", гласи изявлението.

Министерството на финансите напомни, че за първи път в 75-годишната история на Фонда начело застава представител на страна, чиято икономика е с "формиращ се пазар".

Вероятността за победа на Георгиева е много висока, тъй като държавите членки на ЕС съставляват 44 процента от вота в МВФ, а за да премине прага българката се нуждае от подкрепата на още няколко страни, споделя ТАСС.

"Кандидатурата на Георгиева е добър избор. Г-жа Георгиева е блестящ дипломат, подготвен икономист, грамотен и професионален финансист. В ситуацията на нарастващ протекционизъм в глобалната икономика нейният опит в решаването на проблеми за развитието ще бъде полезен както никога досега", продължава съобщението.

Досегашната шефка на МВФ Кристин Лагард прекрати дейността си, тъй като бе избрана за ръководителка на Европейската централна банка. Тя ще наследи Марио Драги на поста на 1 ноември.