Две семейства в Шотландия спряха децата си от училище заради инсталирана антена за 5G, разказва Би Би Си. Родителите са притеснени от множеството хвърчащи в мрежата фалшиви новини, които плашат хората с истории за ужасяващо облъчване от апаратурата пето поколение.

Тази вълна от фалшификации тръгва от американски сайт през ноември миналата година. Конспиративният Health Nut News разказва за стотици птици, загинали по време на експеримент с 5G в Хага. Източникът са десетки постове в социалната мрежа Facebook на друг любител на конспирациите - Джон Кулс, който свързва реален случай на около 150 мъртви птици, което по никакъв начин не се свързва с инсталацията на 5G мрежа. 

Истината е, че в Европа 5G ще бъде по всяка вероятност в три честоти - ниски за покрити (700MHz), стандартни 3.4-3.8GHz за основната тежест на данните, и супервисока честота 24.25-27.5GHz, за най-бързото предаване на информация. Нито една от тези честоти не е вредна за хората по какъвто и да е начин, според Международната комисия за защита от нейонизираща радиация.

5G ще ни направи по-здрави

Засега петото поколение мрежи са с покрити само над някои големи градове, а в повечето държави наскоро започнаха тестове - включително и у нас. Въпреки това според анализаторите новата мрежа ще навлезе изключително бързо. До края на следващата година в света ще има над 20 млрд. устройства, които ползва 5G, а стотици милиони обикновени потребители ще имат поне частичен достъп до мрежата.

Какво всъщност означава достъпен, свръхбърз интернет за здравето ни? Като за начало, много по-ефективно здравеопазване. 

5G ще позволява по-бърза и стабилна комуникация между болнични заведения, по-бърза обмяна на ключова информация от всякакъв тип - за консумативи, административни процедури, данни от изследвания, логистика.

В момента, например, високотехнологичните PET-скенери генерират огромни файлове - понякога до 1 гигабайт на пациент. Изпращането им с интернет връзка, която има потенциала да достигне над гигабайт сваляне и над 2,5 гигабайте качване в секунда означава... математиката е проста. Ако сега файловете на 10 пациенти отнемат час-два при добра широколентова връзка, с 5G това ще става буквално за секунди.

Други нови технологии, като сензорите за носене, които стават все по-популярни, също ще са изключително полезни за здравеопазването - това ще позволи множество пациенти въобще да не посещават болницата, а лекарят им да следи техните жизнени показатели от разстояние с лекота.

Една стабилна 5G структура ще улеснява много и анализирането от изкуствен интелект на данни от пациентите, пратени директно в облачни платформи. Според едно спекулативно изследване, подобна употреба на "интернет на нещата" може да намали с до 18% разходите на болниците.

Операциите от разстояние също стават реалност с 5G, като от едната страна имаш опитен лекар с VR шлем, а от другата, дори на хиляди километри разстояние - камера, хирургичен робот и пациент. Наскоро българският оператор A1 демонстрира изключително стабилна връзка със стрийминг на 4K съдържание - нещо, което е от изключителна важно при хирургична операция. Именно нестабилността и забавянето (лага) в стрийминга е едно от нещата, което спираше дистанционните операции да станат реалност през последното десетилетие.

Вероятно най-сериозен ефект след десетилетие ще има върху медицинските изследвания. Ако сега едно проучване сред пациенти е изключително времеемко, логистичен кошмар при много участващи, и главоболие при събиране на данните, с носими устройства и светкавична 5G мрежа ще е далеч по-лесно да се правят сериозни изследвания сред десетки хиляди хора.