Оставките на двама от лидерите на управляващата партия в Полша "Право и справедливост" (ПиС) се отразиха в социологическите проучвания - тя загуби 5 процента подкрепа преди парламентарните избори през октомври.

Това е първото изследване, което показва толкова значително стопяване на преднината между ПиС и продемократичната опозиция.

Причината е оставката на заместник правосъдния министър тази седмица, след като на сайт бе публикуван доклад, в който се разкрива, че той се е опитвал да оклевети съдиите, които са критични към съдебните реформи на правителството, като разпространява неверни слухове в медиите за личния им живот. 

Оставката му идва малко след като се разкри, че председателят на парламента от ПиС е използвал правителствени самолети за частни пътувания.

Изследване на "Кантар", извършено на 22 август, показва, че подкрепата за управляващата партия е 39 процента, като на 13 август е била 44 на сто.

Същевременно опозиционната "Гражданска платформа" (ГП) е поддържана от 30 процента от избирателите - скок с 3 процента от средата на август. Лявата коалиция "Левица" запазва подкрепата си от 11 на сто.

Коалицията от земеделската партия ПСЛ и антисистемната "Кукиз'15" получават 6 процента (ръст с 2 на сто), а крайнодясната група "Конфедерация" взима 1 процент и вече е поркрепяна от 6 на сто от полските граждани.

Според опозицията изборите ще решат дали ПиС, която често е критикувана от ЕС заради проблеми с върховенството на закона, обезлесяването и емисиите на въглероден диоксид, ще успее да завърши реформите си и да се позиционира на върха за десетилетия напред заради планираните промени на конституцията.

Досега подкрепата за управляващите бе стабилна, но някои специалисти се колебаят дали това не се променя.

"Всичко зависи от вълнението покрай частните полети и заместник правосъдния министър. Може да въздейства на изборите и да помогне на либералите. Разбира се, трябва да се почака, за да се види дали това е тенденция, или не", обясни Рафал Чведорук - експерт по политически науки от Университета на Варшава.